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Attached you will find a recent Attorney
Opinion regarding newborn child coverage.

Briefly, the Attorney General states that an insurer must
cover a newborn child as 1long as the parent tenders any

7 increased premium for family coverage or for coverage of the
“4 child within 31 days of the child”“s birth. In other words,
the parent need not have family coverage at the date of the

child“s birth. The parent may add such coverage within 31

days following the child”s birth.
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STATE OF TENNESSEE
OFFICE OF THE
ATTORNEY GENERAL
450 JAMES ROBERTSON PARKWAY
NASHVILLE, TENNESSEE 37219

September 2, 1988

OPINION NO. 88-162

Well-Born Child Insurance Coverage

QUESTION

Whether T.C.A. § 56-7-1001 requires insurance
companies to provide newborn insurance coverage under only
family insurance policies already in effect on the date of

irth of the dependent child. Stated differently, whether
Tennessee law would prohibit an insurer from choosing to extend
coverage to a newborn infant only if the insured parent of the
child had a family insurance policy in effect on the date of
the newborn's birth. ' -

OPINION

It is the opinion of this office that T.C.A.
§ 56-7-1001 requires insurance to provide coverage for a child
from the moment of birth if the parent of the child had
pre-existing family insurance coverage or if the parent tenders
the increased premium for such coverage within thirty-one (31)
days of the child's birth.

ANALYSIS
In relévant part, T.C.A. § 56-7-1001 provides:

(a) All individual and group health
insurance policies providing coverage on an
expense incurred basis and individual and
group service or indemnity type contracts
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issued by a nonprofit corporation which
provide coverage for a child of the insured
or subscriber shall, as to such child's
coverage, also provide that the health
insurance benefits applicable to children,
if any, shall be payable with respect to a
newly born child of the insured or
subscriber from the moment of birth.

(c) If payment of a specific premium or
subscription fee is required to provide
coverage for a child, the policy or contract
may require that notification of birth of a
newly born child and payment of the required
premium or fees must be furnished to the
insurer or nonprofit service or indemnity
corporation within thirty-one (31) days
after the date of birth in order to have the
coverage continue beyond such thirty-one
(31) day period.

The manner in which these statutory provisions are interpreted
is governed by well-established rules of statutory construction.

_ Two of those rules were reiterated by the Tennessee
Supreme Court in the case of Worrall v. Kroger Co., 545 S.W.2d
736, 738 (Tenn. 1977). In Worrall, the Court stated that:

[t]he fundamental rule of statutory
construction is to ascertain and, if
possible, give effect to the intention or
purpose of the legislature as expressed in
the statute. [Citation omitted]. This
legislative intent or purpose is to be
ascertained primarily from the natural and
~ordinary meaning of the language used, when
read in the context of the entire statute,
without any forced or subtle construction to
limit or extend the import of the language.
[Citations omitted].

Id.

Based upon those and other similar rules of statutory
construction, it appears that T.C.A. § 56-7-1001, when read in
its entirety, would regquire that an insurance company provide
newborn insurance coverage to any child of a parent who had
already purchased family insurance coverage prior to the birth
of that child. Additionally, such newborn coverage must be




-

U_

)

extended to any child of a parent who tenders the specific
premium or subscription fee required to provide coverage for a
child within thirty~-one (31) days after the birth of the child.
To construe the statute otherwise would to ignore the plain
meaning of T.C.A. § 56-7-1001(c) and would confer upon the
General Assembly an intent to require possible premium payments
for insuring the health of an individual not yet in existence.

A statute should be construed so as to give effect to
all of its provisions. See United Canners, Inc. v. King, 696
S.W.2d 525, 527 (Tenn. 1985). "It is improper . . . to lift one
sentence, word or clause from a statute and construe it alone,
without reference to the balance of the statute." State ex rel.

Rector v. Wilkes, 222 Tenn. 384, 390, 436 S.W.2d 425 (1968).

If T.C.A. § 56-7-1001 is interpreted to require a
parent to secure a family insurance coverage prior to the birth
of a child in order for that child to be covered from the moment
of birth, the provisions of subsection (c) are rendered
meaningless. Pursuant to subsection (c), payment of a specific
premium required to provide insurance coverage for a child
(e.g., the increased premium necessary to convert from an
individual to a family policy) may be tendered at anytime within
thirty-one (31) days of birth to continue the coverage required
by T.C.A. § 56-7-1001(a) beyond that thirty-one (31) day
period. If T.C.A. § 56-7-1001 is, however, construed to require
maintenance of family insurance coverage prior to birth of a
child, the subsection (c¢) provision for payment of an increased
premium to continue coverage beyond the thirty-one (31) day
period is meaningless since no increased or specific premium
payment will be required. The premium increase for family
coverage will have already been assessed prior to birth and no
new increase after birth is needed.

_ Clearly, T.C.A. § 56-7-1001(a) refers only to
insurance policies already providing coverage for children.
Reading that subsection in isolation, therefore, it might appear
that a parent must have pre-existing family insurance coverage
in order to have a newborn child insured from the moment of
birth. Despite the limited impact of T.C.A. § 56-7-1001(a)
standing alone, however, T.C.A. § 56-7-1001(c) expands the
coverage envisioned in subsection (a). :

, If no pre-existing family coverage is in effect at the
moment of a child's birth, an additional "specific premium . . .
is required to provide coverage for a child." T.C.A.

§ 56-7-1001(c). Subsection (c¢) allows payment of that premium
within thirty-one (31) days of birth "in order to have the
coverage continue beyond such thirty-one (31) day period.”
(Emphasis added). If the coverage is to continue beyond the
thirty-one (31) day period, the statute obviously contemplates
that the child's medical coverage before payment of the
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increased premium will be insured if that premium is later
tendered within thirty-one (31) days of the date of birth.

Thus, a common-sense reading of the entire statute indicates
that a parent may ensure coverage of a newborn child's medical
expenses by either having pre-existing family insurance coverage
or by tendering the additional premium for such coverage within
thirty-one (31) day of the birth of the child.

Additionally, interpreting T.C.A. § 56-7-1001 to
require family coverage before the child's birth to ensure that
the child is covered by health insurance from the moment of
birth would attribute an unrealistic intent to the legislature
that passed the statute. Many two-income couples, for example,
maintain two separate individual insurance policies through the
respective spouses' employers. If prior family insurance
coverage is required before the birth of a child if that child
is to be covered by health insurance, one of the spouses must
convert to a higher-priced family policy many months prior to
child birth in order to be sure that the medical costs
associated with a possible premature birth are reimbursed.
Under such a scenario, a parent would, in many cases, be
required, in order to protect against catastrophic medical
costs, to pay increased premiums for many months before the
actual birth of the covered child.

An even more unjust result could occur in the case of
an adopted child. 1In such a case, if pre-existing family
coverage is required by T.C.A. § 56-7-1001, a parent may have to
pay increased family coverage premiums for many years before
being matched with an adoptive child. It cannot be assumed that
the legislature intended such an absurd result. See Epstein v.
State, 211 Tenn. 633, 641, 366 S.W.2d 914 (1963).

Pursuant to rules of statutory construction, T.C.A.
§ 56-7-1001 must be read as a whole, giving effect to every
provision of the statute. Such a reading of the statute leads
to the inescapable conclusion that insurance coverage for newly
born children must be provided from the moment of birth if a
parent of the child had pre-existing family insurance coverage
or if the parent tenders the increased premium for such coverage

within thirty-one (31) days of the child's birth.
-MICHAEL CODY

ney General & Repor¥er

JOYN KNOX WALKUP
ef Deputy Attorney Gdneral
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