
TENNESSEE DEPARTMENT OF REVENUE 
LETTER RULING # 01-19 

 
WARNING 
 
Letter rulings are binding statements on the Department only with respect to the 
individual taxpayer being addressed in the ruling.  This presentation of the ruling in 
a redacted form is informational only.  Rulings are made in response to particular 
facts presented and are not intended necessarily as statements of Department policy. 
 

SUBJECT 
 
Application of Tennessee sales and use tax to modular homes 
  

SCOPE 
 
This letter ruling is an interpretation and application of the tax law as it relates to a 
specific set of existing facts furnished to the Department by the taxpayer.  The rulings 
herein are binding upon the Department and are applicable only to the individual 
taxpayer being addressed. 
 
This letter ruling may be revoked or modified by the Commissioner at any time. 
 
Such revocation or modification shall be effective retroactively unless the following 
conditions are met, in which case the revocation shall be prospective only: 
 

(A) The taxpayer must not have misstated or omitted material facts involved in 
the transaction; 

(B) Facts that develop later must not be materially different from the facts upon 
which the ruling was based; 

(C) The applicable law must not have been changed or amended; 
(D) The ruling must have been issued originally with respect to a prospective 

or proposed transaction; and  
(E) The taxpayer directly involved must have acted in good faith in relying upon 

the ruling; and a retroactive revocation of he ruling must inure to the 
taxpayer’s detriment. 

 
 

FACTS 
 
[TAXPAYER] is a modular1 home installer in [CITY A], Tennessee.  The taxpayer 
purchases these homes from manufacturers in [CITY B], Tennessee and [CITY IN 
STATE OTHER THAN TENNESSEE].  The homes are delivered to the job site by the 
manufacturer on a chassis.  The modular homes are unbolted from the chassis and set on 

                                            
1 The taxpayer states:  “When I say modular, I mean 'manufactured'”.  However, a manufactured home and 
a modular home are clearly not the same. 
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a pre-laid block foundation. All home units will be erected by the Taxpayer on the 
property of the Taxpayer’s customer.  For purposes of this ruling, it is assumed all homes 
become realty upon installation by the Taxpayer.  The Taxpayer will not maintain any 
inventory of these units. The homes will either be purchased by the Taxpayer from 
[CITY B] manufacturer, 70% complete when received, or from a [STATE OTHER 
THAN TENNESSEE] manufacturer, 90% complete when received.  The Taxpayer 
indicates that presently, state and local use taxes are only being paid on the additional 
materials used to finish these homes when erected by the Taxpayer in Tennessee.  
 

QUESTION 
 
1. Does the Taxpayer owe use tax on the full purchase price of the homes obtained from 

the [STATE OTHER THAN TENNESSEE] manufacturer or only on the additional 
material it uses to erect the homes?  

2.   How are freight charges taxed?  
3.   Is the correct state tax rate to be applied to these homes the three per cent (3%) tax    
      rate of T.C.A. § 67-6-216? 
     

RULINGS 
 
1. The Taxpayer owes sales or use taxes on the full purchase price of the modular homes 

as well as on the other materials the Taxpayer uses to complete and erect the homes.  
2. Application of the tax to freight charges is controlled by rule.  If title to the modular 

home passes at the point of destination or job site in Tennessee, tax applies to freight 
charges.  If the home is delivered to the Tennessee job site by the manufacturer’s own 
vehicle, freight charges are included in the sales and use tax base. 

3. No. T.C.A. §67-6-216 establishes a special three per cent (3%) tax rate on    the gross 
proceeds from the sale of a “manufactured home”, including installation labor.  This 
statute does not apply to modular homes. 

  
 

ANALYSIS 
Manufactured Homes  

 
T.C.A. § 67-6-216 establishes a unique sales tax provision for manufactured homes: 
      

(a) Notwithstanding any other provisions of this chapter to the contrary, state 
tax equal to one half (1/2) the rate of tax provided for in § 67-6-202 is levied 
on the gross receipts or gross proceeds from the retail sale of a manufactured 
home, including any accessories, parts, furniture, appliances, delivery fees, 
installation fees, and other additional or incidental items or services that are 
part of the sale of the manufactured home, whether or not separately billed. 

(b) As used in this section, “manufactured home” means a structure as defined 
in  § 68-126-202. 

(c) The tax levied by this section shall apply whether or not the manufactured 
home is installed as an improvement to the realty. 
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The gross proceeds from the sale of a “manufactured home”, including proceeds for 
installation labor, are taxed at the reduced rate whether or not the “manufactured home” 
dealer installs the home as an improvement to realty.  The statute relies upon T.C.A. § 
68-126-202(4) of the "Uniform Standards Code for Manufactured Homes and 
Recreational Vehicles Act" for the definition of “manufactured home”.   
 

(4) “Manufactured home” means a structure, transportable in one (1) or 
more sections, which, in the traveling mode, is eight (8) body feet or more in 
width, or forty (40) body feet or more in length, or, when erected on site, is 
three hundred twenty (320) or more square feet, and which is built on a 
permanent chassis and designed to be used as a dwelling with or without a 
permanent foundation when connected to the required utilities, and includes 
the plumbing, heating, air conditioning, and electrical systems contained 
therein; except that “manufactured home” includes any structure which meets 
all the requirements of this subdivision except the size requirements and with 
respect to which the manufacturer voluntarily files a certification required by 
the secretary and complies with the standards established under this title; 

 
The Taxpayer contends that a modular home fits this definition.  However, the homes the 
taxpayer erects do not fit this definition.  Instead, modular building units are defined by 
T.C.A. § 68-126-303(6) of the "Tennessee Modular Building Act" as follows: 
 

(6) “Modular building unit” means a structural unit, or preassembled component 
unit including the necessary electrical, plumbing, heating, ventilating and other 
service systems, manufactured off-site and transported to the point of use for 
installation or erection, with or without other specified components, as a finished 
building and not designed for ready removal to another site. “Modular building unit” 
does not apply to temporary structures used exclusively for construction purposes or 
nonresidential farm buildings. 

 
There are apparent differences in these definitions.  Among other things, a “manufactured 
home” must be built on a permanent chassis since it is designed to be movable.  This is 
not the case with a modular home.  However, it is not necessary to make a detailed 
examination of these statutory definitions to determine if a unit is a “manufactured 
home”.  A “manufactured home” will be labeled as a “manufactured home”. 
 
The manufactured home law in Tennessee is administered by the Commissioner of 
Commerce and Insurance in cooperation with federal law on the same subject.  T.C.A. § 
68-126-102.  The federal law requires certification of manufactured homes by means of 
an inspection plate attached to each transportable section: 
 

(a)  A permanent label shall be affixed to each transportable section of each    
manufactured home for sale or lease in the United States.  This label shall be  

            separate and distinct from the data plate which the manufacturer is required to  
            provide under § 3280.5 of the standards. 

(b) The label shall be approximately 2 in. by 4 in. in size and shall be permanently 
attached to the manufactured home by means of 4 blind rivets, drive screws, or 
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other means that render it difficult to remove without defacing it. It shall be 
etched on 0.32 in. thick aluminum plate.  The label number shall be etched or 
stamped with a 3 letter designation which identifies the production inspection 
primary inspection agency and which the Secretary shall assign. Each label shall 
be marked with a 6 digit number which the label supplier shall furnish.  The labels 
shall be stamped with numbers sequentially. 

(c) The label shall read as follows:  As evidenced by this label No. ABC 000001, the 
manufacturer certifies to the best of the manufacturer’s knowledge and belief that 
this manufactured home has been inspected in accordance with the requirements 
of the Department of Housing and Urban Development and is constructed in 
conformance with the Federal manufactured home construction and safety 
standards in effect on the date of manufacture.  See date plate. 

(d) The label shall be located at the tail-light end of each transportable section of the 
manufactured home approximately one foot up from the floor and one foot in 
from the road side, or as near that location on a permanent part of the exterior of 
the manufactured home unit as practicable.  The road side is the right side of the 
manufactured home when one views the manufactured home from the tow bar end 
of the manufactured home. 

 
24 CFR § 3280.11.  Accordingly, a manufacturer’s inspection plate will identify a 
“manufactured home”.  Modular homes are not “manufactured homes”, and will not have 
this identification plate.  
 

Modular Home Units and Contractor’s Use Tax 
 
Since the Taxpayer is not installing a “manufactured home”, the Taxpayer is liable for tax 
as a contractor.  Normally, a contractor who installs tangible personal property as part of 
the realty is liable for use tax on the purchase price of these materials. T.C.A. § 67-6-
209(b). Credit is given for any sales tax previously paid by the contractor. Id. The transfer 
of tangible personal property by a contractor who contracts for the installation of such 
tangible personal property as an improvement to realty does not constitute a sale.  T.C.A. 
§ 67-6-209(c).  When the Taxpayer contracts to install a modular home as an 
improvement to realty, the Taxpayer is not selling tangible personal property to its 
customers. Accordingly, sales or use taxes at the usual rate2 must be paid upon the 
purchase price of modular homes installed by the Taxpayer.   
 

Contractors engaged in constructing or improving real property, whether 
on a lump sum or a cost-plus basis, are purchasers and consumers of the 
materials used by them, and are required to pay the Sales or Use Tax on 
such materials or equipment purchased or imported into this State for use 
in connection with their contracts. 

 
Tenn. Admin. Comp. 1320-5-1-.07(1).  The Taxpayer is the user and consumer of the 
modular homes it purchases. If the supplier does not collect the Tennessee sales tax, the 
taxpayer must remit use tax directly to the Department of Revenue based upon its 

                                            
2 The state rate is presently six percent (6 %).  The local rate will vary by applicable local jurisdiction. 
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purchase price. Credit will be given against the use tax for any applicable sales taxes 
previously imposed by other states.  T.C.A. § 67-6-507(a).  
 

Freight Charges  
 

Application of the sales or use tax to freight charges is controlled by rule. 
 
Freight, delivery, or other like transportation charges are subject to the 
Sales and Use Tax if title to the property being transported passes to the 
vendee at the destination point. Where title to the property being 
transported passes to the vendee at the point of origin, the freight or other 
transportation charges are not subject to the Sales or Use Tax. It is 
immaterial whether the vendor or vendee actually pays for any charges 
made for transportation, whether the charges are actually paid by one for 
the other, or whether a credit or allowance is made or given for such 
charges. In cases where a vendor makes a separate charge for delivering 
tangible personal property in his own vehicle, or makes arrangements for 
delivering tangible personal property, other than by a common carrier, the 
delivery charges shall be considered a part of the selling price subject to 
the Sales or Use Tax. 

 
Tenn. Admin. Comp. 1320-5-1-.71.  If a modular home is delivered to a Tennessee job 
site and title passes there, freight charges are included in the tax base.  If a modular home 
is delivered to the Tennessee job site by the manufacturer/vendor’s own vehicle, freight 
charges are included in the sales and use tax base. 
 
 
 
 

                                                                                       
 
              Charles Moore 

       Special Tax Counsel 
 
 
          
     APPROVED: Ruth E. Johnson   
                 Commissioner of Revenue 
 
              DATE: October 2, 2001 
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