
 
TENNESSEE DEPARTMENT OF REVENUE 

LETTER RULING # 03-07 
 
 

WARNING 
 
Letter rulings are binding on the Department only with respect to the individual 
taxpayer being addressed in the ruling.  This presentation of the ruling in a redacted 
form is informational only.  Rulings are made in response to particular facts 
presented and are not intended necessarily as statements of Department policy. 
  
 

SUBJECT 
 
Application of Tennessee sales tax to vending machine sales.   
 
 

SCOPE 
 
This letter ruling is an interpretation and application of the tax law as it relates to a 
specific set of existing facts furnished to the department by the taxpayer.  The rulings 
herein are binding upon the Department and are applicable only to the individual 
taxpayer being addressed. 
 
This letter ruling may be revoked or modified by the Commissioner at any time. 
 
Such revocation or modification shall be effective retroactively unless the following 
conditions are met, in which case the revocation shall be prospective only: 
 

(A) The taxpayer must not have misstated or omitted 
material facts involved in the transaction; 
(B) Facts that develop later must not be materially different 
from the facts upon which the ruling was based; 
(C) The applicable law must not have been changed or 
amended; 
(D) The ruling must have been issued originally with 
respect to a prospective or proposed transaction; and 
(E) The taxpayer directly involved must have acted in good 
faith in relying upon the ruling; and a retroactive revocation 
of the ruling must inure to the taxpayer’s detriment. 

 
FACTS 

 
[The Taxpayer] owns and operates snack food vending machines in the state of 
Tennessee.  2002 Tennessee Public Acts, ch. 856, § 5(a) repealed the optional gross 
receipts tax applicable to vending machine sales and § 5(b) made charges for the 
privilege of obtaining merchandise from vending machines retail sales for purposes of the 
Tennessee sales and use tax. 



 
The Taxpayer seeks confirmation of the correct application of the sales tax in the context 
of its vending machine sales in Tennessee.  Specifically, it seeks advice as to whether the 
sales tax it must collect may be included in the customer’s total cash outlay for the item 
purchased through a vending machine (i.e., the total cash amount deposited by the 
customer in the vending machine). 
 
For example:  Assume the Taxpayer intends to offer a food item for sale to its customers 
through a vending machine for fifty-one cents (51¢).  If the sales tax is computed on the 
sales price of fifty-one cents (51¢), the tax amount to be collected would be four cents 
(4¢)1.  The Taxpayer would like to require its customer to deposit fifty-five cents (55¢) 
into the vending machine to purchase the item, which amount would include both the 
fifty-one cents (51¢) sales price and the four cents (4¢) sales tax on the item. 
 
The Taxpayer seeks verification that sales tax has been correctly computed above and 
that tax need not be calculated on the gross amount deposited by the customer in the 
machine, which in the above example would be fifty-five cents (55¢). 
 
 
 

QUESTION 
 
Must the sales tax due on the sale of an item from the Taxpayer’s vending machine be 
computed on the gross amount of money the vending customer deposits in the vending 
machine to purchase the item, or can the Taxpayer determine a total amount to be 
deposited in the vending machine by its customer for the item and then compute the 
portion of the total amount allocable to sales tax and to the customer’s cost, or purchase  
price, for the item? 

 
 
 

RULING 
 
The Taxpayer can determine the total amount a customer must deposit in its vending 
machine to purchase an item and then compute the portion of the total amount allocable 
to sales tax and to the customer’s cost, or purchase price, for the item, respectively.  The 
Taxpayer is not prohibited from including the sales tax in the amount its customer must 
deposit in the vending machine to purchase the item.2 
 
 
 

ANALYSIS 
 

                                                 
1 See various Department of Revenue important notices on the Department’s website 
(www.Tennessee.gov/revenue) for different rates of taxation on food and nonfood items. 
2 Nevertheless, the Taxpayer must insure that it has met the requirements of Tenn. Code Ann. § 67-6-503 
and Tenn. Comp. R. & Regs. 1320-5-1-.90 (Rule 90) to prevent the Department from assessing tax based 
on the gross amount deposited by the customer into the vending machine. 
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In 2002, the Tennessee legislature effectively overhauled the taxing system applicable to 
vending machine sales.  Prior Tennessee law had provided for a gross receipts tax 
payment option for vending machine sales, with such payment elected by the operator of 
vending machines in lieu of the regular Tennessee sales tax.   
 
However, 2002 Tennessee Public Acts, ch. 856, § 5(a) repealed the gross receipts tax 
payment option for vending machine sales by deleting in its entirety Tenn. Code Ann. §  
67-4-5063.  The repealing provision became effective on July 15, 2002. 
 
The new system of taxation essentially made vending machine sales subject to the 
Tennessee sales tax like other items of tangible personal property.  § 5(b) of 2002 
Tennessee Public Acts, ch. 856 added the following new definition to Tenn. Code Ann. § 
67-6-102(25) in the Tennessee Sales and Use Tax law: 
 

(I) “Retail sale” or “sale at retail” includes charges made for the privilege of 
obtaining merchandise from any vending machine or device; provided, that 
“charges” for this purpose shall be the amount of money deposited into the 
vending machine or device. 

 
This provision also became effective on July 15, 2002. 
 
The sales tax base on which the Tennessee sales tax is generally computed is the sales 
price of the item of tangible personal property subject to the tax.  “Sales price” under the 
sales and use tax law is generally defined to mean “the total amount for which a taxable 
service or tangible personal property is sold, including any services that are a part of the 
sale of tangible personal property, valued in money, whether paid in money or otherwise  
. . .”4  Tenn. Code Ann. § 67-6-102(27).   
 
However, the new sales tax definition enacted as Tenn. Code Ann. § 67-6-102(25)(I) 
raises some question regarding the proper computation of sales tax on vending machine 
sales.  When reading the proviso of this statutory provision relative to charges, one might  
 
erroneously conclude that tax must be computed on the amount of money deposited into 
the vending machine by the machine operator’s customer.  
 
Nevertheless, Tenn. Code Ann. § 67-6-502 provides that the tax imposed by this chapter 
(i.e., Chapter 6 of Title 67, which contains the Sales and Use Tax Law) shall be collected 
by the retailer from the consumer insofar as it can be done.  Based on the nature of 
vending machine sales, the only feasible way the vending retailer can collect the tax from 
its customer is to require the customer to include the sales tax amount in the total amount 
deposited in the vending machine at the time the purchase is made.  This means that both 
the customer’s cost of the item sold and the sales tax must be included in the total amount 
of money the customer inserts in the vending machine to obtain the item being purchased. 
                                                 
3 Note, however, that 2003 Tennessee Public Acts, ch. 358 enacted a new gross receipts tax that applies to 
certain vending machine sales but is much more limited in scope.  That legislation does not appear relevant 
to this ruling request.  
4 While the complete definition given in the sales tax law for “sales price” includes significant additional 
language and provisos, the text quoted above states the sales tax base generally applicable against which 
the response to this vending machine sales ruling request has been determined. 
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Where two or more statutes deal with the same subject, they are to be read in pari 
materia and harmonized, if possible.  Jones  v. St. Louis-San Francisco Ry., 728 F.2d 257 
(6th Cir. 1984).   
 
The Department believes the new definition established by Tenn. Code Ann. § 67-6-
102(25)(I) should be considered a statutory provision that brings vending machine sales 
generally within the scope of the previously-established sales tax law rather than one 
which defines a sales tax base upon which tax must be computed.   
 
This construction permits both Tenn. Code Ann. § 67-6-102(25)(I) and § 67-6-502 to be 
considered compatible provisions applicable to vending machine sales such that vending 
machine operators, like other retail vendors, are allowed to collect the sales tax from their 
customers. 
 
It should be noted however that Tenn. Code Ann. § 67-6-503 authorizes the 
commissioner to prescribe regulations providing that the amount collected by the retailer 
from the consumer in reimbursement of the tax must be displayed separately from the list 
price, the price advertised in the premises, the marked price, or other price on the sale 
check or other proof of sale.  The Commissioner has promulgated Rule 90, which 
requires vendors to indicate in some definite manner whether their customers are paying 
any Sales Tax, which indication must be stated on the ticket, invoice, or other record 
given to the customer, or it may be shown by posting a sign in the dealer’s place of 
business indicating the prices shown include any applicable sales tax.  Tenn. Comp. R. & 
Regs. 1320-5-1-.90. 
 
Therefore, the Taxpayer should insure that it has met the requirements of Tenn. Code 
Ann. § 67-6-503 and Rule 90 to avoid a situation where the Department would assess tax, 
even under the example presented in the Facts above, based on the gross amount 
deposited by the customer into the vending machine.   
 
 
 
      Thomas R. Bain 
      Tax Counsel  
 

 
APPROVED:  Loren L. Chumley 
  Commissioner     
 

    
DATE:   9/15/03       
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