TENNESSEE DEPARTMENT OF REVENUE
LETTER RULING #95-16A

WARNING

Letter rulings are binding on the Department only with respect to the individual
taxpayer being addressed in theruling. This presentation of theruling in a redacted
form is informational only. Rulings are made in response to particular facts
presented and are not intended necessarily as statements of Department policy.

SUBJECT

This Letter Ruling is intended to clarify and replace Letter Ruing No. 95-16 which was
previously issued to this taxpayer on these facts and which did not address certain
concerns raised in the taxpayer’s letter ruling request. Thisruling is a clarification of the
original ruling and shall be considered issued effective May 30, 1995, which was the date
of the original ruling.

SCOPE

This letter ruling is an interpretation and application of the tax law as it relates to a
specific set of existing facts furnished to the department by the taxpayer. The rulings
herein are binding upon the department, and are applicable only to the individual taxpayer
being addressed.

This letter ruling may be revoked or modified by the commissioner at any time.

Such revocation of modification shall be effective retroactively unless the following
conditions are met, in which case the revocation shall be prospective only:

(A) The taxpayer must not have misstated or omitted material facts
involved in the transaction;

(B) Facts that develop later must not be materialy different from the facts
upon which the ruling was based;

(C) The applicable law must not have been changed or amended;

(D) The ruling must have been issued originally with respect to a
prospective or proposed transaction; and

(E) The taxpayer directly involved must have acted in good faith in relying
upon the ruling and a retroactive revocation of the ruling must inure to his
detriment.



FACTS

[THE TAXPAY ER], which conducts business as[COMPANY X], proposes to transfer in
escrow ninety-five percent (95%) of its Tennessee based assets relating to [BUSINESS
ACTIVITY] in [TENNESSEE CITY] and [TENNESSEE CITY]. The purchaser is
[COMPANY Y], L.L.C.,, a [STATE - NOT TENNESSEE] limited liability company.
The seller will contribute the remaining five percent (5%) of the capital to the purchaser
in an equity contribution.

The seller is in the business of [BUSINESS ACTIVITY]. Sometimes it also sells or
leases equipment to customers.

The transaction described above will include the transfer by the seller of title to its motor
vehicles in Tennessee. The purchaser will pay the required Tennessee use tax with
respect to the value of the motor vehicles at the time of the transfer of the same.

| SSUE

Whether [COMPANY X] and/or [COMPANY Y] will be subject to sales or use tax on
the sale or subsequent use of the assets sold as described above.

RULING

The sale of the seller’s assets other than motor vehicles and inventory held for resale
(including lease) would be a casual or isolated transaction not subject to Tennessee sales
tax. The sale of inventory held for resale (including lease) will not be subject to sales tax
provided the inventory is purchased for resale and the purchaser presents a resae
certificate. The transfer of motor vehicles is subject to sales tax. Tangible personal
property purchased for resale or in a casua and isolated transaction will not be subject to
use tax in the hands of the purchaser.

ANALYSIS

T.C.A. § 67-6-202(1) imposes a tax on “the exercise of the privilege of engaging in the
business of selling tangible persona property at retail in this state.” T.C.A. § 67-6-102
provides the following definition of the term “business’ as used in T.C.A. Section 67-6-
202:

(1) “Business’ includes any activity engaged in by any person, or caused to
be engaged in by such person, with the object of gain, benefit, or advantage,
either direct or indirect. “Business’ does not include occasional and
isolated sales or transactions by a person not regularly engaged in business,
or the occasional and isolated sale at retail or use of services sold by or
purchased from a person not regularly engaged in business as a vendor of



taxable services or from one who is such a vendor but is not normally a
vendor with respect to the services sold or purchased in such occasional or
isolated transaction. “Business’ includes occasional and isolated sales or
transactions of aircraft, vessels, or motor vehicles between corporations and
their members or stockholders and also includes such transactions caused by
the merger, consolidation, or reorganization of corporations.

T.C.A. § 67-6-102(1) (emphasis added).

Under the facts provided, the seller is not normally in the business of selling its tangible
personal property in Tennessee other than some inventory held for lease. Therefore, the
sale of those tangible personal assets other than inventory held for sale is not within the
statutory definition of the term “business “ and will not be subject to the sales tax. See
Liberty Cash Grocers, Inc. v. Atkins, 202 Tenn. 448, 304 SW.2d 633 (1957).

The sale of inventory which the seller leases or sells to its customers will be subject to
sales tax unless purchased for resale. Under T.C.A. § 67-6-102(23)(A) the term “sale at
retail” does not include sales for the purpose of resale. Any sales for resale must be in
strict compliance with rules and regulation promulgated by the commissioner. Under
Sales and Use Tax Rule 1320-5-1-.68, exempt purchases for resale must be supported by
a certificate of resale presented by the purchaser.

The exemption in T.C.A. 8 67-6-102(1) for casual and isolated transactions also does not
apply to sales of motor vehicles, aircraft and vessels which are required to be registered
under the laws of Tennessee with an agency of this state, or under the laws of the United
States with an agency of the federal government.

T.C.A. § 67-6-203 imposes a use tax on tangible persona property “when the same is not
sold but is used, consumed, distributed, or stored for use and consumption in this state;
provided, that there shall be no duplication of the tax.” The use tax would not be
applicable to those assets transferred to the purchaser in a casual and isolated transaction
as described above. Neither does it apply to inventory purchased and held for resale.

Steve Thomas, Senior Tax Counsel
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