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Same Individual Running for Office of Sheriff and Constable

QUESTIONS

1. Are the offices of sheriff and constable incompatible under the common law?

2. a.  The Sheriff’s Office in Bradley County maintains a civil process division.  As part of the
duties of office, a constable is required to serve process, for which he or she receives a fee.  Where the
same person serves as sheriff and constable, would the sheriff supervise a contract with himself or herself
within the meaning of Tenn. Code Ann. § 12-4-101?

b. If so, could a person seek election to both offices?

3. Under Tenn. Code Ann. § 2-5-101(f)(5), no candidate may qualify for and run for election
to more than one constitutional county office or any other county-wide office voted on by voters during any
primary or general election.  Would this provision prohibit the same individual from running for sheriff and
constable?

OPINIONS

1. Statutes governing the office of sheriff indicate that a sheriff is expected to devote his or her
entire working time to his or her duties.  On this basis alone, a court could conclude that a sheriff may not
hold any other public office.  In addition, a court could conclude that holding the offices of sheriff and
constable is illegal because they are incompatible under the common law doctrine of incompatible offices.
A definitive ruling on this issue could only be made by a court of competent jurisdiction after considering
all the relevant facts and circumstances regarding the functions of the two positions. 

2. a.  A court is unlikely to conclude that the duty of a sheriff or a constable to serve civil
process is “work” or a “contract” within the meaning of Tenn. Code Ann. § 12-4-101(a).  Further, the
statutes do not indicate that either officer controls the other’s duty to serve civil process.  Therefore,
although both the sheriff and a constable within Bradley County are required to serve civil process, an
individual holding both offices would not violate Tenn. Code Ann. § 12-4-101(a) for that reason alone.
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This Office is unaware of any other statutory responsibilities of sheriff and constable that would cause an
individual who held both offices to violate Tenn. Code Ann. § 12-4-101(a).  

b.  Because of the answer to Question a., Question b. is moot.

3. It is our opinion that the prohibition in Tenn. Code Ann. § 2-5-101(f)(5) includes an office
like that of constable, the jurisdiction of which is county-wide, even though it is not filled by a county-wide
vote.  Therefore, under that statute, the same individual may not run for the office of sheriff and constable
in the same election.  To the extent it is inconsistent with this conclusion, Op. Tenn. Atty. Gen. 80-238
(May 14, 1980) is overruled.

ANALYSIS

1. Incompatible Offices

The request states that the same individual has obtained petitions to qualify to appear on the ballot
as a candidate for the office of sheriff and the office of constable.  The request includes an opinion from the
Division of Elections in the Tennessee Department of State.  That opinion concludes that a person may run
for both offices at the same time, but may not serve in both offices if the two are incompatible.  As further
discussed below, for a number of reasons we think the same individual is probably prohibited under Tenn.
Code Ann. § 2-5-101(f)(5) from running for both offices in the same election.  As an initial matter,
however, you have asked this Office to examine the issue of incompatibility of the offices of sheriff and
constable.

Our Office has noted that an individual might be prohibited from holding two offices if they are
incompatible under the common law doctrine prohibiting an individual from holding incompatible offices.
Op. Tenn. Atty. Gen. 00-159 (October 17, 2000); State ex rel. v. Thompson, 193 Tenn. 395, 246
S.W.2d 59 (1952).  The question of incompatibility depends on the circumstances of each individual case,
and the issue is whether the occupancy of both offices by the same person is detrimental to the public
interest, or whether the performance of the duties of one interferes with the performance of those of the
other.  67 C.J.S. Officers § 27 at 279-80 (1978).  For example, an inherent inconsistency exists where one
office is subject to the supervision or control of the other.  State ex rel v. Thompson, supra.  In
Thompson, the Tennessee Supreme Court concluded that the offices of city manager and member of the
city council were incompatible because the council had the authority to appoint, remove, and supervise the
city manager, and no statute then in effect permitted the same individual to hold these offices.

No statute specifically prohibits a sheriff from holding another public office.  But Tennessee statutes
indicate that the office of sheriff is intended to be a full-time position.  The sheriff is the principal conservator
of the peace in the sheriff’s county.  Tenn. Code Ann. § 38-3-102.  Section  § 8-8-201 of the Code
contains an extensive list of other duties of the sheriff.  Sheriffs receive an annual salary under Tenn. Code
Ann. § 8-24-101.  See Tenn. Code Ann. § 8-22-101 (county officers deprived of fees).  Under Tenn.
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Code Ann. § 8-20-101(a), a sheriff, among other local officers, may employ deputies and assistants as may
be “actually necessary” to conducting the sheriff’s office where the sheriff cannot properly and efficiently
conduct the affairs and transact the business of the sheriff’s office “by devoting such person’s entire
working time thereto . . ..”  On this basis alone, we think a court could well conclude that a sheriff may
not hold any other public office, even though no statute specifies the hours required of a constable.  

In addition, your request notes that the constable in Bradley County has law enforcement powers
while the sheriff is the chief law enforcement officer in the county.  We have found no Tennessee statute
that places a constable with law enforcement powers under the supervision or control of the sheriff in his
or her exercise of those powers.  But a court could conclude that occupancy of both offices by the same
person is detrimental to the public interest or that performing the duties of constable, a part-time office,
interferes with the ability of that individual to perform his or her duties as sheriff.  For example, many
statutes provide that a duty may be performed by the sheriff or the constable.  See, e.g., Tenn. Code Ann.
§ 29-21-111 (serving writ of habeas corpus); Tenn. Code Ann. § 38-5-110 (serving summons for jurors
and subpoenas for witnesses to coroner’s inquest); Tenn. Code Ann. § 40-6-101 (execution of search
warrant); Tenn. Code Ann. § 47-13-104 (citation for trustee’s failure to settle conveyance in trust for the
benefit of creditors); Tenn. Code Ann. § 49-6-3007 (enforcement of truancy laws); Tenn. Code Ann. §
53-11-451 (seizure of drug trafficking property); Tenn. Code Ann. § 57-9-115 (liquor confiscation); Tenn.
Code Ann. § 66-23-111 (execution of subpoena on witness); Tenn. Code Ann. § 67-1-1202 (execution
of warrant for nonpayment of taxes); Tenn. Code Ann. § 67-1-1203 (execution of garnishment).  If the
same individual holds both offices, fewer personnel are available to carry out these responsibilities.  Further,
specific facts and circumstances concerning the individual, the performance of the respective duties, and
law enforcement within Bradley County could support the conclusion that the two offices are incompatible
under the common law. 

As the request notes, a sheriff does exercise some statutory authority over a constable.  Under
Tenn. Code Ann. § 8-10-111(a), “[i]t is the duty of a constable to execute all process lawfully directed to
the constable, and to wait upon the court, when appointed by the county legislative body or by the
sheriff, as the case may be.”  (Emphasis added).  In addition, both the sheriff’s office and the constable
are authorized to serve process.  This overlap in responsibilities could interfere with efficient service of
process within the county, especially since constables are authorized to retain fees for service of process,
while sheriffs have been placed on salary.  Op. Tenn. Atty. Gen. 97-043 (April 7, 1997).  We have found
no Tennessee case law, however, addressing this issue.  A definitive ruling could only be made by a court
of competent jurisdiction after considering all the relevant facts and circumstances.  Further, we know of
no authority that would prevent an individual from running for election to both offices merely because they
are incompatible under common law or because a sheriff may not hold any other public office.  Op. Tenn.
Atty. Gen. U97-013 (March 5, 1997).

2.  Conflict of Interest
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Your request also asks whether Tenn. Code Ann. § 12-4-101(a) would be violated if a sheriff also
served as constable.  You state that the Bradley County Sheriff maintains a civil process division.  Further,
you state that a constable is paid for serving civil process.  Tenn. Code Ann. § 12-4-101(a) provides in
relevant part:

It is unlawful for any officer, committee member, director, or other person
whose duty it is to vote for, let out, overlook, or in any manner to
superintend any work or any contract in which any municipal corporation,
county, state, development district, utility district, human resource agency,
or other political subdivision created by statute shall or may be interested,
to be directly interested in any such contract.  “Directly interested” means
any contract with the official personally or with any business in which the
official is the sole proprietor, a partner, or the person having the controlling
interest.  “Controlling interest” includes the individual with the ownership
or control of the largest number of outstanding shares owned by any single
individual or corporation.

Whether this statute prohibits any particular arrangement depends on the facts and circumstances.  This
Office has noted that these restrictions could apply where the same individual serves as a constable and
a deputy sheriff.  Op. Tenn. Atty. Gen. 99-160 (August 19, 1999).  But, on their face, applicable statutes
do not reflect that, as a general matter, a sheriff controls a contract in which a constable has a direct
personal interest, or that a constable controls a contract in which a sheriff has a direct personal interest.
The fact that each officer is charged with the duty of providing service of process does not appear to
constitute a conflict of interest under Tenn. Code Ann. § 12-4-101.  The duty to serve process is a
statutory responsibility that does not appear to be “work” or a “contract” within the meaning of this statute.
Of course, the fact that a sheriff receives a salary, while a constable retains a fee for service of process,
could interfere with the ability of an individual holding both offices to perform the duties of each.  We think,
however, that this conflict is pertinent to whether the two offices are incompatible under common law, as
discussed above.

3.  Running for Sheriff and Constable under Tenn. Code Ann. § 2-5-101(f)(5) 

 Finally, you ask whether the office of constable is still a constitutional county office within the
meaning of Tenn. Code Ann. § 2-5-101(f)(5).  That statute provides as follows: 

(5) No candidate, whether independent or represented by a political
party, may be permitted to submit and have accepted by any election
commission, more than one (1) qualifying petition, or otherwise qualify and
be nominated, or have such candidate's name anywhere appear on any
ballot for any election or primary, wherein such candidate is attempting to
be qualified for and nominated or elected to more than one (1) state office
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  The opinion from the Division of Elections does not specifically discuss this statute.  This omission appears1

to be because the Division concluded that, while the office of sheriff is a county office, the office of constable is a state
office.  In support of this conclusion, the Division cites Glasgow v. Fox, 214 Tenn. 613, 383 S.W.2d 9 (1964).  This Office,
however, has concluded that, in light of legal developments after that case was decided, a court would probably
conclude that the office of constable is a county office.  See, e.g., Op. Tenn. Atty. Gen. 91- 70 (August 1, 1991).  The 1980
opinion also reflects this assumption.  See also Spurlock v. Sumner County, 42 S.W.3d 75 (Tenn. 2001) (a sheriff acts
as a county official under Tennessee law).

  The version of Op. Tenn. Atty. Gen. 80-238 (May 14, 1980) on Michie’s Law on Disc does not include page2

two of the same opinion in our files.  That page includes a discussion of Tenn. Code Ann. § 2-5-101(f)(5).  Attached to
this opinion is a copy of the version in our files.

as described in either § 2-13-202(1), (2) or(3) or in article VI of the
Constitution of Tennessee or more than one (1) constitutional county
office described in article VII, § 1 of the Constitution of Tennessee or
any other county-wide office, voted on by voters during any primary
or general election. 

(Emphasis added).  Article VII, Section 1 of the Tennessee Constitution provides in relevant part:

The qualified voters of each county shall elect for terms of four years a
legislative body, a county executive, a Sheriff, a Trustee, a Register, a
County Clerk and an Assessor of Property.

The question is whether, under Tenn. Code Ann. § 2-5-101(f)(5), the same person would be
prohibited from running for the office of sheriff and the office of constable.   This Office concluded in 19801

that, under this statute, the same individual may qualify to run as a candidate for both the office of sheriff
and constable.  Op. Tenn. Atty. Gen. 80-238 (May 14, 1980).   As that opinion points out, the office of2

constable is no longer listed in Article VII, Section 1 of the Tennessee Constitution.  Therefore, that office
is not a constitutional county office within the meaning of the statute.  

The question remains, however, whether the office of constable falls within the category of “any
other county-wide office, voted on by voters during any primary or general election.”  The 1980 opinion
concluded that the office of constable is not a “county-wide office” within the meaning of this statute
because constables are not elected by a county-wide vote.  On review, we think this interpretation of the
statute is incorrect.

The 1980 opinion noted that the term “county-wide” is defined as “extending over the whole
county,” citing Webster's Third New International Dictionary 521 (1971).  This Office has continued
to cite that definition.  Op. Tenn. Atty. Gen. 01-084 (May 23, 2001); Op. Tenn. Atty. Gen. 86-42
(February 24, 1986).  Courts of other states have concluded that an office is county-wide when it covers
the entire area within a county.  See Application of O'Hara, 42 Misc.2d 716, 248 N.Y.S.2d 535, 538
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(1964).  This Office has concluded that the jurisdiction of a constable is county-wide.  Op. Tenn. Atty.
Gen. 94-95 (August 30, 1994).  But, as the 1980 opinion noted, the office of constable is not filled by a
county-wide vote.  Tenn. Code Ann. § 8-10-101.  Thus, the 1980 opinion concluded that the office of
constable does not fall within the category of “any other county-wide office, voted on by voters during any
primary or general election” within the meaning of Tenn. Code Ann. § 2-5-101(f)(5).

On review, we think this interpretation is incorrect.  We think the statute includes an office the
jurisdiction of which is county-wide, even if the office is not filled by a county-wide vote.  This conclusion
is based on the specific language of the statute.  Under Tenn. Code Ann. § 2-5-101(f)(5), the same
individual may not run for election “for more than one (1) constitutional county office described in article
VII, § 1 of the Constitution of Tennessee or any other county-wide office, voted on by voters during any
primary or general election.”  (Emphasis added).  Article VII, Section 1 of the Tennessee Constitution
describes, among other offices, membership in the county legislative body.  The constitutional provision also
expressly states that members of the county legislative body may be elected by districts within the county.
The prohibition in Tenn. Code Ann. § 2-5-101(f)(5),  therefore, includes officers who are the members
of a body with county-wide jurisdiction, but who are not elected by a county-wide vote.  For this reason,
we think a court would conclude that the prohibition in that statute includes an office like that of constable,
the jurisdiction of which is county-wide, even though it is not filled by a county-wide vote.  Therefore, under
Tenn. Code Ann. § 2-5-101(f)(5) the same individual may not run for the office of sheriff and constable
in the same election.  To the extent Op. Tenn. Atty. Gen. 80-238 (May 14, 1980) is inconsistent with this
conclusion, it is overruled.

 We note that this Office recently reached a different conclusion when interpreting Tenn. Code Ann.
§ 5-5-102(c).  Op. Tenn. Atty. Gen. 01-084 (May 23, 2001).  That statute prohibits the same individual
from holding the office of county legislator and of “county executive, sheriff, trustee, register, county clerk,
assessor of property, or any other county-wide office filled by vote of the people or the county legislative
body.”  We concluded, however, that Tenn. Code Ann. § 5-5-102 did not prohibit the same individual
serving as a county commissioner and as a member of the county highway commission because the latter
office is not filled by a county-wide vote.  This conclusion was based on the specific language of the statute,
which listed only officials elected by county-wide vote as examples of offices that a county commissioner
may not hold.  By contrast, Tenn. Code Ann. § 2-5-101(f)(5), by implication, includes officers whose
jurisdiction is county-wide even if they are not elected by a county-wide vote.  The different language
supports the different result. 
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