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Incest

QUESTION

Does the relationship of stepfather and stepdaughter, which could be the basis of a criminal
charge of incest under Tennessee Code Annotated § 39-15-302, cease to exist upon the death of the
wife of the stepfather who is also the mother of the stepdaughter?

OPINION

Yes.  The relationship of stepfather and stepdaughter ceases to exist upon the death of the
mother, such that sexual intercourse between the stepfather and stepdaughter after the death of the
mother cannot be prosecuted as incest.

ANALYSIS

Tennessee’s incest statute prohibits sexual penetration with a person’s natural parent, child,
grandparent, grandchild, uncle, aunt, nephew, niece, stepparent, stepchild, adoptive parent, adoptive
child, brother, or sister.  See Tenn. Code Ann. § 39-15-302(a).  While the statute itself does not
define “stepparent” or “stepchild,” case law from this state and other states provides that
relationships by affinity, or by marriage, cease to exist upon the death of the blood relative through
whom the relationship was created.  See Wilson v. State, 46 S.W. 451, 451-52 (Tenn. 1898); Gish
v. State, 352 S.E.2d 800, 801 (Ga. Ct. App. 1987); 41 Am. Jr. 2d Incest § 18.  Therefore, sexual
intercourse between a stepfather and a stepdaughter occurring after the death of the mother cannot
be punished as incest.  See Wilson, 46 S.W. at 451.
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