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Sale of Recreational Vehicles at Convention Center

QUESTION

May a recreational vehicle dealer sell recreational vehicles (“RVs”) during a show at a
convention center?

OPINION

Under Tennessee statutes, a dealer may not sell RVs in Tennessee without obtaining a license
to operate for each location from which the dealer does business.  A dealer must have a permanent
place of business in Tennessee to obtain a license.  Further, regulations promulgated by the
Tennessee Motor Vehicle Commission provide that no sale or negotiation leading to the sale of a
vehicle may take place at a motor vehicle show site.  Tenn. Admin. R. 0960-1-.17(1)(e).  We think
the Motor Vehicle Commission is authorized to interpret the regulation to include RVs within this
prohibition.  Thus, the Motor Vehicle Commission may conclude that, like motor vehicles, RVs may
not be sold at a motor vehicle show site.  The Commission may wish to amend the regulation to
include RVs explicitly within the prohibition. 

ANALYSIS

The sale of recreational vehicles (“RVs”), along with other motor vehicles, is extensively
regulated under state law.  Under Tenn. Code Ann. § 55-17-109, a motor vehicle dealer or
salesperson must obtain a license.  This statutory scheme is administered by the Tennessee Motor
Vehicle Commission.  Tenn. Code Ann. § 55-17-107.  The term “motor vehicle dealer” includes:

any person . . . engaged in the business of selling, offering to sell, soliciting or
advertising the sale of motor vehicles or recreational vehicles, or possessing motor
vehicles or recreational vehicles for the purpose of resale, either on that person’s
own account or on behalf of another, either as that person’s primary business or
incidental to that person’s business.

Tenn. Code Ann. § 55-17-102(16) (emphasis added).  The term “recreational vehicle” was added
to this statute and other statutes governing motor vehicle dealers effective July 1, 2005.  2005 Tenn.
Pub. Acts Ch. 379.  The term “recreational vehicle” means:
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a vehicular type unit primarily designed as temporary living quarters for recreation,
camping, or travel use, which either has its own motive power or is drawn by another
vehicle.  The basic entities classified as “recreational vehicles” are camping trailers,
travel trailers, and motor homes.

Tenn. Code Ann. § 55-17-102(20).  A motor vehicle dealer must hold a separate license for each
activity in which he or she is engaged for each location where the business is carried on.  Tenn. Code
Ann. § 55-17-110(a).  Under the statute, therefore, a motor vehicle dealer must hold a separate,
current license to sell RVs at each location where he or she carries on business.  An application for
a license must include a description of the applicant’s permanent, established place of business and
such other places of business the applicant will operate in conjunction with the permanent place of
business.  Tenn. Code Ann. § 55-17-111(a)(2).  The term “established place of business” means:

a permanent structure or structures owned, leased or rented by a motor vehicle dealer
providing signs, facilities and office space used exclusively for buying, selling
displaying, advertising, demonstrating, servicing or repairing motor vehicles or
functional or nonfunctional parts of motor vehicles and where replacement parts,
repair tools and equipment as well as the books and records needed to conduct the
business are kept.  Such structure or structures must be physically apart from any
other business and shall not include a private residence of any sort, tent or temporary
stand.

Tenn. Code Ann. § 55-17-102(9).  Thus, an RV dealer must have a permanent place of business to
be licensed to sell RVs in Tennessee.  The statutory scheme does not explicitly prevent a licensed
dealer from obtaining a license to sell RVs from a temporary location such as an RV show at a
convention center.  But Motor Vehicle Commission regulations provide that no sale or negotiation
leading to the sale of a “vehicle” may take place at a motor vehicle show site.  Tenn. Admin. R.
0960-1-.17(1)(e).  Although these regulations were promulgated before RVs were added to the
dealer licensing statutes in 2005, we think the Motor Vehicle Commission is authorized to interpret
the 2005 act to subject RV dealers to the same limitations as motor vehicle dealers.  Thus, the Motor
Vehicle Commission may conclude that, like motor vehicles, RVs may not be sold at a motor vehicle
show site.  The Commission may wish to amend the regulation to include RVs explicitly within the
prohibition. 

The request also asks what could be done if current law restricts such sales.  Because the
restrictions are imposed by statute and departmental regulation, they could be changed by amending
the statutes under which the Motor Vehicle Commission operates.
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