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Funding Volunteer Fire Service

QUESTIONS

1. May a county appropriate county general funds to a privately incorporated not-for-
profit volunteer fire service under Tenn. Code Ann. § 5-9-101(23), or any other statute, to enable
the service to provide county-wide fire service in the unincorporated areas of the county?

2. May a county donate equipment, which was acquired with county general funds or
bonds payable from county general funds, to a privately incorporated not-for-profit volunteer fire
service that provides fire service in the unincorporated areas of the county?

3. May a city and county enter into an agreement permitting the county to fund fire
service in the unincorporated portions of the county in a manner not permitted by Tenn. Code Ann.
8§ 5-17-101, et seq.?

4. Assuming the answer to question 3 is no, would such an agreement be void or
voidable by either of the parties?

OPINIONS
1. Yes, Tenn. Code Ann. § 5-9-101(23) expressly authorizes this appropriation.

2. Under Tenn. Code Ann. § 12-3-1010, a county may transfer fire equipment purchased
with county funds to a not-for-profit volunteer fire service that is registered as a non-profit
organization with the Secretary of State. No statute, however, authorizes a county to donate
property financed with general obligation debt to a privately chartered not-for-profit fire service.

3. Tenn. Code Ann. 88 5-17-101, et seq., is not the exclusive method by which a county
may provide for fire service. Both the joint agreement and any funding method by the county would
still have to be statutorily authorized. Tenn. Code Ann. 88 12-9-101, et seq., generally authorize
local governments to enter into interlocal agreements.

4. To the extent that Tenn. Code Ann. 88 5-17-101, et seq., do not apply to the
agreement, Question 4 is moot. Any agreement by the county to act beyond its statutory authority
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would be void and unenforceable. But whether the invalidity of any particular provision would void
the entire agreement with the city would depend on the terms of the contract and the facts and
circumstances, including the parties’ intentions and the importance of that term to the entire
agreement.

ANALYSIS
1. Appropriating County Funds to Privately Chartered Fire Service

This request concerns funding and provision of fire service within unincorporated areas of
a county. The first question is whether a county may appropriate county general funds to a privately
incorporated not-for-profit fire service under Tenn. Code Ann. 8 5-9-101(23), or any other statute,
to permit the not-for-profit fire service to provide county-wide fire service in the unincorporated
areas of the county. Tenn. Code Ann. § 5-9-101(23) provides:

The county legislative body may appropriate moneys as follows:

* k% % %
(23) To nonprofit volunteer fire departments or to nonprofit county-wide fire
departments authorized by § 5-17-101, upon such terms as may be agreed to by the
county legislative bodies[.]

Further information from the requestor affirms that the service in question is a privately
incorporated not-for-profit fire service, not a county-wide fire department formed as an agency of
the county under Tenn. Code Ann. § 5-17-101 for the purpose of providing fire protection services
to all of the county. The funding limits placed on funding of county-wide fire departments created
under that statutory scheme, therefore, do not apply in this case. Thus, the county commission may
appropriate county general funds to a privately incorporated not-for-profit volunteer fire service on
such terms as it may specify.

2. Donation of assets

The next question is whether a county may donate equipment that was acquired with county
general funds or bonds payable from county general funds, to a privately chartered not-for-profit
volunteer fire department that provides county-wide fire service in the unincorporated areas of the
county. By its terms, Tenn. Code Ann. § 5-9-101(23) applies to “moneys” and not to property like
fire equipment. But Tenn. Code Ann. 8 12-3-1010 provides:

(a) Notwithstanding any other provision of law, a county, municipality and
metropolitan government may transfer the ownership of assets for fire protection
purchased through or with the proceeds of federal, state or local grants to volunteer
fire departments within such county, municipality or metropolitan area; provided,
that such volunteer fire departments are registered as non-profit organizations with
the office of the secretary of state.
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(b) This section shall have no effect in a county, municipality or metropolitan area
unless it is approved by the appropriate legislative body.

(Emphasis added). Presumably, the term “local grant” would include a grant from the county itself.
Under this section, therefore, a county is authorized to purchase fire equipment with county funds
and transfer it to a non-profit volunteer fire service registered as a non-profit organization with the
Office of the Secretary of State.

No statute, however, authorizes a county to donate property financed with general obligation
debt to a privately chartered not-for-profit fire service. Under Tenn. Code Ann. 8§ 9-21-101, et seq.,
local governments may issue debt to finance a “public works project.” The term “public works
project” includes “fire department equipment and buildings.” Tenn. Code Ann. § 9-21-
105(21)(A)(emphasis added). The term “fire department” implies a department that is part of the
local government. That equipment, therefore, would be owned and operated by the local
government. Further, no provision of this statutory scheme authorizes a local government to finance
property to be given away to a non-governmental entity like a privately chartered corporation.

3. Joint Agreement with Cities

The next question is whether a city and county may enter into an agreement permitting the
county to fund fire service in the unincorporated portions of the county in a manner not permitted
by Tenn. Code Ann. 8§ 5-17-101, et seq. Of course, the legality of any agreement would depend
on its particular terms. But Tenn. Code Ann. 8§ 5-17-101, et seq. is not the exclusive method by
which a county may provide for fire service. Tenn. Code Ann. § 5-1-118 confers broad powers on
counties. Under subsection (a), counties, by resolution of the county commission, “in addition to
other powers authorized by general law or private act,” may exercise the powers conferred in several
statutory schemes. These powers include powers of cities incorporated under the mayor-aldermanic
charter to “[m]ake contracts with any person, firm, association or corporation for public utilities and
public services to be furnished the municipality and those in the municipality.” Tenn. Code Ann.
8 6-2-201(13). Under this provision, a county is expressly authorized to contract with any
organization to provide public services in the county. Further, under Tenn. Code Ann. 8§ 12-9-101,
et seq., local governments are authorized to enter into interlocal agreements to provide public
services. Any funding by the county under the agreement would still have to be statutorily
authorized.

4. Effect of Invalid Provision

The last question concerns the effect of an invalid provision in an agreement between the city
and the county. The question is whether, assuming the county is not authorized to enter into an
agreement with a city to fund fire service in a manner not authorized under Tenn. Code Ann. 88 5-
17-101, et seq., the agreement would be void or voidable. As discussed above, this statutory scheme
would not apply so long as the county has not formed a county-wide fire department. To that extent,
therefore, this question is moot. Any agreement by the county to act beyond its statutory authority
would be void and unenforceable. Crocker v. Manchester, 179 Tenn. 67, 156 S.W.2d 383 (1941);
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Gray v. City of East Ridge, 641 S.W.2d 204 (Tenn. Ct. App. 1982), p.t.a. denied (1982). But
whether the invalidity of any particular provision would void the entire agreement with the city
would depend on the terms of the contract and the facts and circumstances, including the parties’
intentions and the importance of that term to the entire agreement.
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