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Tenn. Code Ann. § 37-1-128(e)

QUESTIONS

1. Does Tenn. Code Ann. § 37-1-128(e) require a court in a juvenile proceeding to first
order an outpatient evaluation to determine whether a child is suffering from mental illness or is not
competent to participate in juvenile justice proceedings before ordering the child to undergo
inpatient evaluation?

2. Is a determination by the person or entity performing an outpatient evaluation that
the child cannot be properly evaluated on an outpatient basis required before the court may order
an inpatient evaluation?

OPINIONS

1. Tenn. Code Ann. § 37-1-128(e) is silent with regard to a child’s competence to
participate in juvenile justice proceedings. However, Tenn. Code Ann. 8 37-1-128(e) does require
a court in a juvenile proceeding to first order an outpatient evaluation to determine whether a child
is suffering from mental illness before ordering the child to undergo inpatient evaluation unless the
child poses an immediate substantial risk of serious harm to self or others due to the mental illness.

2. Yes, unless the child poses an immediate substantial risk of serious harm to self or
others due to the mental illness.

ANALYSIS
1. Tenn. Code Ann. 8 37-1-128(e)(1) provides in pertinent part as follows:

If, during the pendency of any proceeding under this chapter, there is
reason to believe that the child may be suffering from mental illness,
the court may order the child to be evaluated on an outpatient basis
by a community mental health center, mental health institute or
licensed private practitioner. ... If the professional attempting to
perform the evaluation for mental illness . . . determines that the
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evaluation cannot be performed properly on an outpatient basis, the
court may order the child placed in a hospital or treatment resource,
as defined in § 33-1-101, for the purposes of evaluation and for
treatment necessary to the evaluation, for not more than thirty (30)
days. If the court determines that there is reason to believe that the
child: (A) [i]s mentally ill; and (B) [p]oses an immediate substantial
likelihood of serious harm, as defined in Title 33, Chapter 6, Part 5,
because of the mental illness; the court may order the child placed in
a hospital or treatment resource, as defined in § 33-1-101, for the
purposes of evaluation and for treatment necessary to the evaluation,
for not more than thirty (30) days.

In Op. Tenn. Att’y Gen. 91-36 (Apr. 26, 1991) (copy attached), this Office interpreted Tenn. Code
Ann. § 37-1-128(e) to authorize a juvenile court to order an inpatient evaluation of a juvenile
without first obtaining an outpatient evaluation only in an emergency situation. Op. Tenn. Att’y
Gen. 91-36, 1991 WL 535124. Such an emergency situation would exist only when the court has
reason to believe that a child is mentally ill, there is a “substantial likelihood of serious harm” as
defined in 8 33-6-104(a) [now 8 33-6-501 (2007)], the “substantial likelihood of serious harm” is
caused by the mental illness, and the “substantial likelihood of serious harm” is immediate. Id. at
*4. The analysis set forth in Op. Tenn. Att’y Gen. 91-36 remains valid.*

2. Op. Tenn. Att’y Gen. 91-36 also addressed whether a determination by the person
or entity performing an outpatient evaluation that the child cannot be properly evaluated on an
outpatient basis is required before the court may order an inpatient evaluation. Id. at *1-2. The
opinion concluded that “under ordinary circumstances, the court’s authority to order an inpatient
evaluation is contingent upon the mental health professional’s determination of a need for the
evaluation to be done on an inpatient basis.” Id. at *1. However, “[a] juvenile court may order an
inpatient evaluation without the recommendation of a mental health professional only when there
is an immediate need, because of the child’s suspected mental illness, to place the child in an
inpatient setting.” Id. at *2. As previously stated, this occurs when there is a “substantial likelihood
of serious harm” as defined in § 33-6-501 (2007) (formerly § 33-6-104(a) (1984 & 1991 Supp.)),
the “substantial likelihood of serious harm” is caused by the mental illness, and the “substantial
likelihood of serious harm” is immediate. The analysis of this point set forth in Op. Tenn. Att’y
Gen. 91-36 also remains valid.

The portion of Tenn. Code Ann. § 37-1-128(e)(1) quoted above has not changed since 1991 except for the
location of the definition of “substantial likelihood of serious harm,” which was formerly in § 33-6-104(a) (1984 & 1991
Supp.) but is now in Title 33, Chapter 6, Part 5 (§ 33-6-501 (2007)).
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