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QUESTION 

 

Is it constitutionally suspect for the General Assembly to delegate the Governor’s 

appointing authority to a private entity for the purpose of submitting lists from which the 

Governor would appoint members of a state licensing board or agency? 

  

OPINION 

 

As this Office has previously opined, requiring the Governor to make appointments to a 

state board or agency from a list of names submitted by a private entity does not violate the 

doctrine of separation of powers or otherwise violate the Tennessee Constitution. 

  

ANALYSIS 

 

 Various Tennessee statutes require the Governor to appoint the members of certain state 

boards and agencies from lists of names submitted by one or more private entities.  For example, 

Tenn. Code Ann. § 68-29-109 provides that the Governor “shall appoint” the members of the 

Tennessee Medical Laboratory Board from lists submitted by various organizations listed at 

subsection (d), including the Tennessee Medical Association and the Tennessee Hospital 

Association.  Likewise, Tenn. Code Ann. § 63-16-102 provides that the members of the Board of 

Examiners for nursing home administrators “shall be appointed” by the Governor from lists 

submitted by the Tennessee Hospital Association, the Tennessee Health Care Association, and 

other organizations. 

 The instant question is whether this amounts to an unconstitutional delegation of the 

Governor’s appointing authority.  But, in fact, it is not a delegation of that authority, since the 

Governor retains the power to appoint board members.  Thus, the thrust of the inquiry is whether 

the Governor’s authority may be so restricted.  The Tennessee Constitution, however, does not 

address such appointing authority.  As a result, the General Assembly may vest that authority as 

it chooses.  Whether such appointing authority could be vested exclusively in a private entity or 

organization is not before us, since the Governor retains the ultimate appointing authority under 

all of the statutory schemes at issue.  This analysis is consistent with the thorough and enduring 
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interpretation in Richardson v. Young, 122 Tenn. 471, 125 S.W. 664 (1909), of the manner in 

which the Tennessee Constitution distributes the appointment authority between the General 

Assembly and the Governor. 

 In Opinion No. 83-458, this Office opined that a similar system established by Tenn. 

Code Ann. § 63-7-202 does not violate the doctrine of separation of powers or otherwise violate 

the Tennessee Constitution.  This section requires the Governor to appoint members of the 

Tennessee Board of Nursing from a list of names submitted by the Tennessee State Nurses’ 

Association, provided that the names are submitted at least forty-five days prior to the expiration 

of the departing member’s term of office. The opinion states: 

 

This office has previously opined
1
 that statutory provisions which require the 

Governor to appoint members to administrative state agencies from lists 

submitted by private professional or trade associations are not unconstitutional.  

. . . Although the Tennessee appellate courts have not ruled on the validity of such 

provisions, courts in other jurisdictions have upheld such provisions. 

 

The majority of cases in other jurisdictions have held that statutes similar to 

T.C.A. § 63-7-202 do not confer a special “privilege” or right upon an association 

but rather confer a duty from which the general public benefits.  Thus, such 

provisions would not violate Article XI, § 8 of the Tennessee Constitution. 

 

The majority of cases have also held that these statutes are not a violation of the 

separation of powers doctrine.  Unless the state constitution specifically vests the 

governor with authority to appoint executive officers, the cases have held that the 

legislature may establish the method to make official appointments.  The 

Tennessee Supreme Court has held that the governor is not vested with an 

inherent power to appoint state officials in the executive branch.  Richardson v. 

Young, 122 Tenn. 471, 125 S.W. 664 (1909).  Therefore, it is the opinion of this 

office that T.C.A. § 63-7-202 is not a violation of the separation of powers. 

 

Op. Tenn. Att’y Gen. 83-458 (Oct. 26, 1983).  The Tennessee Supreme Court has twice upheld a 

similar system used to appoint members of the Tennessee Motor Vehicle Commission, all of 

whom are “to be selected and appointed by the governor from a list of qualified persons 

furnished by the Tennessee Automotive Association.”  Tenn. Code Ann. § 55-17-103(a).  In Ford 

Motor Co. v. Pace, 335 S.W.2d 360 (Tenn. 1960), the Court held that this system did not violate 

Article 1, Section 8; Article 1, Section 17; or Article 6, Section 11 of the Tennessee Constitution.  

Id. at 367 (citing Prosterman v. Tennessee State Bd. of Dental Examiners, 73 S.W.2d 687 (Tenn. 

1934) (upholding similar provision for Tennessee State Board of Dental Examiners)).  Although 

some decisions from other States have held this type of system to be unconstitutional, the 

predominant view seems to be that such arrangements do not unconstitutionally delegate or 

restrict the appointment authority.  The decisions from those state courts which interpret the 

doctrine of separation of powers similarly to Richardson v. Young are particularly inclined to 

                                                           
1
 This Office has been unable to identify or locate the earlier opinion referred to here. 
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uphold these sorts of provisions.  See Annot., Validity of Delegation to Private Persons or 

Organizations of Power to Appoint or Nominate to Public Office, 97 A.L.R.2d 361 (1964). 

In General Motors Corp. v. Capital Chevrolet Co., 645 S.W.2d 230 (Tenn. 1983), the 

Court quoted without criticism the discussion in Ford Motor Co.  The Court noted that “[t]here is 

no requirement that the Governor accept any particular nominee, or that he accept an original list 

submitted.”  Id. at 236.  Accordingly, it appears that although a requirement that the Governor 

“shall” appoint the members of a board or agency from a list submitted by a private organization 

would be permissible, a provision allowing additional discretion on the Governor’s part, such as 

changing “shall” to “may,” would further shield the system of appointments from constitutional 

challenge. 
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