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QUESTION 

 
Whether any state or federal law prohibits a city or county employee from running for an 

elective office?  

OPINION 
 

State law would not prohibit a local employee from running for an elective office.  
Additionally, pursuant to Tenn. Code Ann. § 7-51-1501, a local employee would not be 
prohibited by any city or county charter provisions from running for elective office.  If, however, 
a local employee’s position or duties are in connection with an activity financed in whole or in 
part by federal loans or grants, he or she would be prohibited by the federal Hatch Political 
Activity Act, 5 U.S.C. §§ 1501, et seq., from being a candidate for elective office unless the 
election is nonpartisan. 

ANALYSIS 
 

You have asked whether there is any state or federal law that would prohibit a city or 
county employee from running for an elective office.  State law would not prohibit a local 
employee from running for an elective office.  The “Little Hatch Act,” Tenn. Code Ann. §§ 2-19-
201, et seq., only applies to public officers and employees who are defined as “all employees of 
the executive branch of the state government, or any department, division, or agency thereof, and 
all appointed officers and employees of any education institution, establishment, corporation or 
agency supported principally by state funds.”  Thus, the Little Hatch Act only limits the political 
activities of state employees. 

Additionally, this Office has previously opined that Tenn. Code Ann. § 7-51-1501  
effectively overrules every local governmental charter provision or ordinance that purports to 
limit the listed political activities of its employees, including the right to run for or be a candidate 
for any state or local elective office.  See Op. Tenn. Att’y Gen. 96-106 (August 20, 1996).  Thus, 
pursuant to this statute, local employees are not prohibited by any city or county charter provision 
from running for elective office.  However, unless authorized by law or local ordinance, an 
employee of a municipal or metropolitan government is not qualified to run for elected office in 
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the local governing body of the local governmental unit in which the employee is employed.  
Tenn. Code Ann. § 7-51-1501. 

This Office has also opined that if a local employee’s position or duties are in connection 
with an activity financed in whole or in part by federal loans or grants, he or she is prohibited by 
the federal Hatch Political Activity Act, 5 U.S.C. §§ 1501, et seq., from being a candidate for 
elective office unless the election is nonpartisan.  See Op. Tenn. Att’y Gen. 81-305 (May 11, 
1981).  The federal Hatch Act does not prohibit a local employee whose employment is federally 
funded from being a candidate in a nonpartisan election.  5 U.S.C. § 1503.  The Office of Special 
Counsel is authorized to issue advisory opinions about the political activity of state or local 
employees.  5 C.F.R. § 1800.3; see Special Counsel v. Alexander, 71 M.S.P.R. 636 (1996), aff’d, 
165 F.3d 474 (6th Cir. 1999).  The Merit Systems Protection Board has the authority to 
determine whether a violation of the federal Hatch Act has occurred; to determine whether a 
violation warrants the removal of the employee; and to notify the employee and affected agency 
of the determination.  5 U.S.C. §§ 1504 and 1505. 
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