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QUESTION 

 
 Can Tenn. Code Ann. § 36-1-113(g)(6) be used to terminate the parental rights of a parent 
who has already served his or her sentence and been released? 
 
  

OPINION 
 
 Yes, Tenn. Code Ann. § 36-1-113(g)(6) authorizes the termination of parental rights even 
if the parent has already served his or her sentence and been released. 
 
  

ANALYSIS 
 
 In order to terminate parental rights, a court must find clear and convincing evidence of 
two separate elements.  In the Matter of M.L.P., 281 S.W.3d 387, 392 (Tenn. 2009).  First, the 
petitioning party must prove one of the statutory grounds for termination enumerated in Tenn. 
Code Ann. § 36-1-113(g).  Id.  Second, the petitioning party must show that termination is in the 
best interests of the child.  Id. 
 
 You have questioned the use of the statutory ground provided in Tenn. Code Ann. § 36-1-
113(g)(6) to terminate a parent’s rights when a parent is no longer incarcerated.  This statute 
provides for termination of parental rights when: 
 

[t]he parent has been confined in a correctional or detention facility 
of any type, by order of the court as a result of a criminal act, under 
a sentence of ten (10) or more years, and the child is under eight 
(8) years of age at the time the sentence is entered by the court. 

 
Tenn. Code Ann. § 36-1-113(g)(6). 
 
 The Tennessee Court of Appeals has previously held that this statute applies regardless of 
whether the parent has already been released from incarceration when the petition to terminate 
parental rights is filed.  In the Matter of D.M., No. M2009-00340-COA-R3-PT, 2009 WL 
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2461199 (Tenn. Ct. App. 2009).  As the Court noted, the clear language of this statute does not 
contain limiting language requiring the parent actually to be incarcerated when the termination 
petition is filed.  Id. at *3.  Rather, the ground exists to terminate parental rights if the parent has 
been confined in a facility of any type under a criminal sentence of ten years or more that was 
entered when the child was under eight years of age.  Id.  It does not matter if the parent may 
actually serve less than the ten-year sentence or that the termination is not effectuated during the 
parent’s incarceration.  Id.  Accordingly, it is our opinion that Tenn. Code Ann. § 36-1-113(g)(6) 
authorizes the termination of parental rights even if the parent has already served his or her 
sentence and been released. 
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