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QUESTIONS 
 

1. Does the exemption from licensure under the Tennessee Real Estate 
Broker License Act of 1973 provided to a “corporation, foreign or domestic” in Tenn. 
Code Ann. § 62-13-104(a)(1)(F) apply to a limited liability company? 

 
2. If an individual who is a member or officer of an entity that qualifies 

for the exemption under Tenn. Code Ann. § 62-13-104(a)(1)(F) has the primary 
responsibility of performing activities on behalf of such entity for which a license is 
otherwise required under Tenn. Code Ann. § 62-13-102(4)(A) or (B), does it matter 
for purposes of the exemption whether the individual’s compensation is dependent 
upon or directly related to the value of the real estate as to which the actions are 
performed? 

 
3. If an individual performs activities for which a license is required 

under Tenn. Code Ann. § 62-13-102(4)(A) or (B) on behalf of an entity that qualifies 
for the exemption under Tenn. Code Ann. § 62-13-104(a)(1)(F) but does not perform 
such activities as a vocation, does the exemption apply to that person if his or her 
compensation is based on a distribution of profits to the owners of the entity, where 
the amount of the distribution includes the money received by the entity from the 
sale of the property and is distributed to all owners based on a percentage of 
ownership in the entity or some other calculation not directly related to the sale or 
rental of the property? 

OPINIONS 
 

1. No.  A limited liability company must be licensed under the Act 
because the exemption provided by Tenn. Code Ann. § 62-13-104(a)(1)(F) is limited 
to “a corporation, foreign or domestic.”  A limited liability company is not a 
corporation. 

 
2. No, it does not matter; the exemption does not apply.  The corporate 

exemption under Tenn. Code Ann. § 62-13-104(a)(1)(F) expressly does not apply to a 
person who performs an act described in Tenn. Code Ann. § 62-13-102(4)(A) as a 
vocation, and a person who performs such acts as his or her primary responsibility 
does so as a vocation. 
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3. No.  The corporate exemption under Tenn. Code Ann. § 62-13-
104(a)(1)(F) expressly does not apply to a person who performs an act described in 
Tenn. Code Ann. § 62-13-102(4)(A) for compensation if the compensation is 
dependent upon the value of the real estate with respect to which the act is 
performed.  If the person’s compensation is based on a distribution of the 
corporation’s profits that includes money from the sale of property transacted by the 
person, the amount of the person’s compensation is dependent upon the value of the 
property sold. 

ANALYSIS 
 

1. Under the Tennessee Real Estate Broker License Act of 1973 (the 
“Act”), a “broker” is required to obtain a license from the Tennessee Real Estate 
Commission.  Tenn. Code Ann. §§ 62-13-103 and -301.  The term “broker” is broadly 
defined as follows: 
 

(4)(A) “Broker” means any person who, for a fee, commission . . . or any 
other valuable consideration or with the intent or expectation of 
receiving . . . valuable consideration from another, solicits, negotiates 
or attempts to solicit or negotiate the listing, sale, purchase, exchange, 
lease or option to buy, sell, rent or exchange for any real estate or of 
the improvements on the real estate or any time-share interval as 
defined in the Tennessee Time-Share Act, compiled in title 66, chapter 
32, part 1, collects rents or attempts to collect rents, auctions or offers 
to auction or who advertises or holds out as engaged in any of the 
foregoing; 

 
(4)(B) “Broker” also includes any person employed by or on behalf of 
the owner or owners of lots or other parcels of real estate, at a salary, 
fee, commission, or any other valuable consideration, to sell the real 
estate or any part of the real estate, in lots or parcels or other 
disposition of the real estate.  It also includes any person who engages 
in the business of charging an advance fee or contracting for collection 
of a fee in connection with any contract whereby the person undertakes 
primarily to promote the sale real estate either through its listing in a 
publication issued primarily for that purpose or for referral of 
information concerning the real estate to brokers, or both. 

 
Tenn. Code Ann. § 62-13-102.  The Act, however, includes exemptions; one of these 
exemptions applies to: 
 

A corporation, foreign or domestic, acting through an officer duly 
authorized to engage in a real estate transaction, where the 
transaction occurs as an incident to the management, lease, sale or 
other disposition of real estate owned by the corporation; however, this 
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exemption does not apply to a person who performs an act described in 
§ 62-13-102(4)(A), either as a vocation or for compensation, if the 
amount of the compensation is dependent upon, or directly related to, 
the value of the real estate with respect to which the act is performed. 

 
Tenn. Code Ann. § 62-13-104(a)(1)(F).  This exemption is limited to both foreign and 
domestic corporations, and as this Office has previously opined in other contexts, a 
limited liability company is not a corporation.  See Tenn. Att’y Gen. Op. 11-83 (Dec. 
29, 2011) (“An examination of the Tennessee Limited Liability Company Act . . . 
reveals these business entities are intended to be separate and distinct from 
corporations.”).  See also Tenn. Atty. Gen. Op. 98-053 (March 2, 1998) (opining that 
a criminal statute that prohibits the use of funds of a “corporation” for certain 
political purposes does not apply to a limited liability company).  The exemption 
under Tenn. Code Ann. § 62-13-104(a)(1)(F), therefore, does not apply to limited 
liability companies. 
 

2. For the exemption to apply, the real estate transaction must “occur[] as 
an incident to the . . . disposition of real estate owned by the corporation,” and the 
corporation must be acting through an officer who is “duly authorized” by the 
corporation to engage in the transaction.  Tenn. Code Ann. § 62-13-104(a)(1)(F); see 
Bowden Bldg. Corp. v. Tenn. Real Estate Comm’n, 15 S.W.3d 434, 441 (Tenn. Ct. 
App. 1999).  Furthermore, if the officer “performs an act described in § 62-13-
102(4)(A),” the officer is not entitled to the exemption if he or she performs such act 
as a “vocation” or for “compensation [that] is dependent upon, or directly related to, 
the value of the real estate.”  Tenn. Code Ann. § 62-13-104(a)(1)(F); see Bowden 
Bldg., 15 S.W.3d at 441. 
 
 The term “vocation” is not defined by the Act.  “In seeking to determine the 
‘natural and ordinary meaning’ of statutory language, the usual and accepted 
source for such information is a dictionary.”  English Mtn. Spring Water v. Chumley, 
196 S.W.3d 144, 148 (Tenn. Ct. App. 2005).  “Vocation” is a “person’s regular calling 
or business; one’s occupation or profession.”  Black’s Law Dictionary 1604 (8th ed. 
2004).  If an officer has the primary responsibility of performing activities that 
constitute acts described in § 62-13-102(4)(A), then the officer is performing such 
acts as a vocation.1  Because the officer has not satisfied the exemption’s vocation 
requirement, the exemption does not apply to the officer regardless of the kind of 
compensation received.  See Bowden Bldg., 15 S.W. 3d at 441 (to satisfy the 
exemption requirement, corporate officers “must not perform such real estate 
services as a vocation”).   
                                                 
1 The acts described in Tenn. Code Ann. § 62-13-102(4)(A) include soliciting, negotiating, or 
attempting to negotiate the listing, sale, purchase, exchange, or lease of real estate, when those acts 
are performed for valuable consideration from another.  A person who would be required to have a 
license solely on the basis of the definition of “broker” in Tenn. Code Ann. § 62-13-102(4)(B) but did 
not perform any act described in § 62-13-102(4)(A) would not be excluded from the exemption. 
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3. To be exempt, an officer performing activities that constitute acts 

described in Tenn. Code Ann. § 62-13-102(4)(A) must also not perform such acts for 
“compensation, if the amount of the compensation is dependent upon, or directly 
related to, the value of the real estate with respect to which the act is performed.”  
Tenn. Code Ann. § 62-13-104(a)(1)(F).  Salaried officers (not performing the acts as 
a vocation) would satisfy this requirement because they are paid the same amount 
regardless of the sales price, while officers paid on commission would not be exempt 
because their commission would be directly related to the value of the property.  
Bowden Bldg. Corp., 15 S.W.3d at 441.   

 
The phrase “dependent upon” is broader than “directly related.”  If an officer 

is compensated through a distribution of profits tied to his ownership interest in the 
corporation and those profits include money from the sale of the property transacted 
by the officer, the “amount of the compensation is dependent upon . . . the value of 
the real estate” sold.  The sales price would affect the amount of the distribution 
made to the officer because a higher sales price would result in greater profits to be 
distributed.  Conversely, a lower sales price would result in a smaller distribution.  
The exemption does not apply to an officer performing acts described in § 62-13-
102(4)(A) unless he receives compensation unaffected by sales volume and prices.2  
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