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City’s Interim Chief of Police Serving as Interim City Administrator  

 
QUESTION 

 
 May a city’s interim chief of police also serve as the interim city administrator? 

OPINION 
 
 No law of general statewide applicability prohibits a person from serving 
simultaneously as a city’s interim police chief and interim city administrator.  
However, the common-law prohibition against incompatibility of offices, local laws, 
or a city’s charter may prohibit such a dual tenure. 

ANALYSIS 
 
 Article II, § 26, of the Tennessee Constitution prohibits a person from 
“hold[ing] more than one lucrative office at the same time.”  The term “office” has 
been construed by Tennessee courts to mean “state office.”  Phillips v. West, 187 Tenn. 
57, 65-66, 213 S.W.2d 3, 6 (1948); Boswell v. Powell, 163 Tenn. 445, 447, 43 S.W.2d 
495 (1931).  The offices of city administrator and chief of police are local offices and, 
therefore, are not covered by the prohibition of Article II, § 26.  No other constitutional 
provision or state statute of general applicability would prohibit the same individual 
from serving in both positions simultaneously, whether full-time or on an interim 
basis. 

 However, holding such dual offices may be prohibited under common-law 
principles, by local laws, or by a city’s charter.  Under the common law, there is a 
well-recognized prohibition against a public officer holding two incompatible offices 
at the same time.  State ex rel. Little v. Slagle, 115 Tenn. 336, 338-42, 89 S.W. 326, 
327 (1905).  See Tenn. Att’y Gen. Op. 13-63 (Aug. 9, 2013); Tenn. Att’y Gen. Op. 07-
159 (Dec. 6, 2007); Tenn. Att’y Gen. Op. 07-145 (Oct.12, 2007).  This prohibition is 
generally applied when an individual occupies two inherently inconsistent offices.  
63C Am. Jur. 2d Public Officers and Employees § 58 (2014). The question of 
incompatibility depends on the circumstances of each individual case, with the 
critical inquiries being whether the occupancy of both offices by the same person is 
detrimental to the public interest or whether the performance of the duties of one 
office interferes with the performance of those of the other.  67 C.J.S. Officers and 
Public Employees § 38 (2002).  For example, an inherent inconsistency exists where 
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one office is subject to the supervision or control of the other.  State ex rel. v. 
Thompson, 193 Tenn. 395, 401-02, 246 S.W.2d 59, 62 (1952).  The responsibilities of 
each office must be reviewed to determine whether they are incompatible under the 
common law. 

 A local law or a city’s charter may also prevent an individual from holding both 
offices simultaneously.  See Hatcher v. Chairman, 341 S.W.3d 258, 263 (Tenn. Ct. 
App. 2009) (local law precludes members of city counsel from holding another public 
office); Tenn. Att’y Gen. Op. 01-152 (Sept. 25, 2001) (noting that city charter may 
prohibit an alderman from also serving as constable).  Therefore, local laws or the 
city’s charter must be consulted to determine whether such a prohibition applies to 
the offices of chief of police and city administrator, including service in those offices 
on an interim basis. 

 
 
 

ROBERT E. COOPER, JR. 
Attorney General and Reporter 

 
 
 
 

JOSEPH F. WHALEN 
Acting Solicitor General 

 
 
 
 

EUGENIE B. WHITESELL 
Senior Counsel 

 
 
 
Requested by: 
 
 
 The Honorable Jeremy Faison 
 State Representative 
 202 War Memorial Building 
 Nashville, Tennessee  37243 


