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Authority to Waive Requirements of Tenn. Code Ann. § 49-1-617  
 

QUESTIONS 
 

1. Does the Commissioner of Education have authority to waive the 
requirements of Tenn. Code Ann. § 49-1-617, under which Tennessee school districts 
must include Tennessee Comprehensive Academic Progress (TCAP) test scores as a 
percentage of a student’s final grade? 

 
2. If the TCAP test scores required to be used by school districts are 

withheld by the Department of Education, would that constitute a violation of the 
law? 

 
3. Would “recalibrating” TCAP test scores by the Department of Education 

constitute “compromising the integrity of the testing process” in violation of Tenn. 
Code Ann. § 49-1-607? 

OPINIONS 
 

1. The Commissioner of Education has authority under Tenn. Code Ann.  
§ 49-1-201(d)(1) to waive the requirements of Tenn. Code Ann. § 49-1-617, which do 
not relate to “[f]ederal and state student assessment and accountability” under § 49-
1-201(d)(1)(J). 
 

2. No federal or state law would be violated by a delay in releasing TCAP 
test scores so long as the results were provided as soon as practicable and no later 
than June 30. 
 

3. The “post-equating” process conducted by the Department of Education 
for every TCAP examination would not “compromis[e] the integrity of the testing 
process” and thus would not violate Tenn. Code Ann. § 49-1-607. 
 

ANALYSIS 
  

1. Tenn. Code Ann. § 49-1-201(d)(1), as amended by 2014 Tenn. Pub. Acts, 
ch. 672,1 provides as follows: 

1 The 2014 amendment brought this subdivision substantially in line with the waiver provision for 
charter schools in Tenn. Code Ann. § 49-13-105(b). 
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 (1) Upon application by the LEA for one (1) or more of its schools, the 
commissioner of education may waive any state board rule or statute 
that inhibits or hinders the LEA’s ability to meet its goals or comply 
with its mission. However, the commissioner may not waive regulatory 
or statutory requirements related to: 
 

(A)  Federal and state civil rights;  
(B)    Federal, state and local health and safety; 
(C)  Federal and state public records;  
(D) Immunizations;  
(E)  Possession of weapons on school grounds; 
(F) Background checks and fingerprinting of personnel; 
(G) Federal and state special education services;  
(H) Student due process; 
(I) Parental rights; 
(J) Federal and state student assessment and accountability;  
(K) Open meetings;  
(L) Educators’ due process rights; and 
(M) Reductions in teachers’ salaries.  
(N) Employee rights, salaries and benefits; and 
(O) Licensure of employees. 
 

The Commissioner of Education thus has authority to waive certain statutory 
requirements, but the authority is limited, and under subdivision (d)(1)(J), the 
Commissioner may not waive requirements related to “[f]ederal and state student 
assessment and accountability.” 
 
 Tenn. Code Ann. § 49-1-617 requires TCAP test scores to be included, in grades 
three through eight, as a percentage of a student’s final grade.  
 

Each local board of education shall develop a policy by which student 
scores on the Tennessee comprehensive assessment program’s grades 
three through eight (3-8) achievement tests shall comprise a percentage 
of the student’s final grade for the spring semester in the subject areas 
of mathematics, reading/language arts, science and social studies. The 
percentage shall be determined by the local board from a range of no less 
than fifteen percent (15%) and no more than twenty-five percent (25%). 
The policy shall utilize performance levels determined by the state board 
of education and be developed and implemented for the spring semester 
of 2011. 
 

The answer to the question whether the Commissioner has authority under § 49-1-
201 to waive the requirements of § 49-1-617 thus depends on whether the latter 
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statute’s requirements are related to “[f]ederal and state student assessment and 
accountability.” 
 
 The primary rule of statutory construction is to ascertain and give effect to the 
intent of the legislature. In re Adoption of A.M.H., 215 S.W.3d 793, 808 (Tenn. 2007). 
If the statutory language is plain and unambiguous, courts will apply its plain 
meaning. Brown v. Erachem Comilog, Inc., 231 S.W.3d 918 (Tenn. 2007).  Where, 
however, a statute employs terminology that has a specific technical meaning within 
the field that the statute addresses, a court would be likely to adopt and employ that 
specialized use. See Barber v. Gonzales, 347 U.S. 637, 641 (1954) (quoted with 
approval in Bilski v. Kappos, 561 U.S. 593, 130 S.Ct. 3218, 3247 (2010) (“While it is 
true that statutory language should be interpreted whenever possible according to 
common usage, some terms acquire a special technical meaning by a process of 
judicial construction.”)  
 
 Within the educational arena, “student assessment and accountability” are 
terms of art that serve as a primary focus of the federal “No Child Left Behind Act,” 
20 U.S.C. §§ 6301 to 6578. See, e.g., 20 U.S.C. § 6301(1) (identifying the role that 
“academic assessments” and “accountability systems” play in accomplishing the 
purpose of the law); id. § 6311(b)(2), (3) (imposing state-plan requirements for a 
“single, statewide State accountability system” and “high-quality, yearly student 
academic assessments”).  “Assessment” refers to the process of assessing student 
(both individual and group) performance and progress. See 20.U.S.C. § 6311(b)(3); 34 
C.F.R. §§ 200.2, .3.  “Accountability” refers to the evaluation of the performance of 
schools and school districts (LEAs) over time. See 20 U.S.C. § 6311(b)(2); 34 C.F.R.   
§§ 200.7, 200.12.  Both student assessment and school accountability rely upon the 
annual TCAP examinations, which measure both student performance and the 
performance of schools and LEAs.  State educational assessment and accountability 
programs are central to the mandate of federal educational statutes and cannot be 
waived.  The TCAP examinations themselves, in turn, cannot be waived because the 
State’s assessment and accountability programs rest primarily upon the results of 
those tests. 
 

Students’ final course grades, on the other hand, do not play a role in the 
State’s student-assessment or school-accountability efforts.  The inclusion of TCAP 
scores as part of a student’s final grade, which is required by Tenn. Code Ann. § 49-
1-617, is not required by federal education law, nor does federal law require the use 
of students’ final grades as an “assessment” or “accountability” tool.  And this Office 
can find no indication that the State uses student grades for student-assessment or 
school-district/school-accountability purposes.2  The Tennessee Department of 

2 Pursuant to a 2012 waiver of the federal No-Child-Left-Behind requirements, Tennessee’s 
accountability system places primary focus on school districts rather than individual schools. See 
Tenn. Dep’t of Educ., Statewide Accountability System 1, available at 
http://www.state.tn.us/education/data/accountability/docs/acct_info_sheet.pdf. (Tennessee waiver 
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Education’s website indicates that “[s]tudents’ skills and academic progress are 
measured by a set of statewide assessments called the Tennessee Comprehensive 
Assessment Program, or TCAP” and that students in grades three to eight take the 
TCAP Achievement Test. http://www.state.tn.us/education/assessment/index.shtml 
(last visited June 22, 2014).  Accountability measures for schools and school districts 
are based on student achievement, see Tenn. Code Ann. § 49-1-602, which is based, 
at least for grades three through eight, on TCAP test results. See Tenn. Dep’t of Educ., 
District Accountability: Frequently Asked Questions, Q5 (Summer 2013).3  While final 
course grades certainly determine a student’s academic performance within his or 
her school, they appear not to determine student or school performance at the State 
level.4   The requirements of Tenn. Code Ann. § 49-1-617, therefore, can be waived; 
they are not statutory requirements related to “[f]ederal and state student 
assessment and accountability” under Tenn. Code Ann. § 49-1-201(d)(1)(J).5  
 

2. No state or federal law mandates the immediate release of TCAP scores 
to LEAs.  A federal regulation, 34 C.F.R. § 200.5(c), states:  
 

Timing of results. Beginning with the 2002-2003 school year, a State 
must promptly provide the results of its assessments no later than before 
the beginning of the next school year to LEAs, schools, and teachers in a 
manner that is clear and easy to understand. 
 

(Emphasis added.) See also 20 U.S.C. § 6316(a)(2) (“The State educational agency 
shall ensure that the results of State academic assessments administered in that 
school year are available to the local educational agency before the beginning of the 
next school year.”).  Tenn. Code Ann. § 49-1-606(b) provides that the Department 
“shall provide raw test score data” from the TCAP examinations to LEAs “as soon as 
practicable after receipt of the data, but in no case later than June 30.”6  Section 2 of 
2001 Tenn. Pub. Acts, ch. 243, which added this requirement, stated that “[i]t is the 
intent of the legislature for the Department of Education to provide such score data 
to local education agencies before the end of the school year.”  But any delay by the 

documents can be found here: http://www2.ed.gov/policy/elsec/guid/esea-flexibility/map/tn.html (last 
visited June 25, 2014)). 
 
3 Available at http://www.state.tn.us/education/data/accountability/docs/acct_faq_2013.pdf.   
 
4 By way of illustration, the “2013 Report Card” provides assessment and accountability data for the 
2012-13 school year. http://www.state.tn.us/education/data/report_card/2013.shtml (last visited June 
21, 2014). 
 
5 No penalty or similar consequence would flow from the Commissioner’s granting such a waiver, since 
federal law does not impose similar requirements. 
 
6  Tenn. Code Ann. § 49-1-605 also requires that TCAP test data be used to provide certain educational-
progress estimates by July 1 of each year.   
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Department in releasing test results to LEAs would not violate this statute so long 
as the results were provided as soon as practicable and no later than June 30. 
 

3. This Office understands that after every year’s TCAP test, the 
Department conducts a “post-equating” process that compares student performance 
on that year’s test with results from previous years.  Every TCAP examination 
contains questions held over from previous years’ tests. Examining the results for 
these questions that are repeated provides an insight into whether student 
performance was higher or lower than in previous years.  The process is devoted to 
ensuring that the TCAP tests, and the results of those tests, are valid indicators of 
student achievement and can properly be compared to a previous year’s test results. 
See Joseph Ryan & Frank Brockmann, A Practitioner’s Introduction to Equating 1 
(Revised 1st Ed. 2011)7 (“[Equating] is an important aspect of establishing and 
maintaining the technical quality of a testing program by directly impacting the 
validity of assessments—the degree to which evidence and theory support the 
interpretations of test scores.”) (emphasis in original). 
 
 Tenn. Code Ann. § 49-1-607 states:  
 

Any person found to have not followed security guidelines for 
administration of the Tennessee comprehensive assessment program 
(TCAP) test, or a successor test, including making or distributing 
unauthorized copies of the test, altering a grade or answer sheet, 
providing copies of answers or test questions or otherwise compromising 
the integrity of the testing process shall be placed on immediate 
suspension, and such actions will be grounds for dismissal, including 
dismissal of tenured employees. Such actions shall be grounds for 
revocation of state license. 

 
(Emphasis added.)  This statute is directed at the administration of TCAP tests and 
essentially protects against cheating.  In any event, the post-equating process 
described above would not violate this statute because it would not “compromis[e] the 
integrity of the testing process”; indeed, it seems calculated to protect it. See Ryan & 
Brockmann, supra, at 1 (“Equating is an essential tool in educational assessment due 
[to] the critical role it plays in several key areas: establishing validity across forms 
and years; fairness; test security; and, increasingly, continuity in programs that 
release items or require ongoing development.”). 
 
 
 

 
ROBERT E. COOPER, JR.  
Attorney General and Reporter 

7 Available at http://www.ccsso.org/Documents/Equating%20Handbook-CoverANDinterior.pdf. 
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