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contract, including those contracting for the part performance
of the work to any remote degree.

1f an owner hag contracted directly with an electrical
or plumbing contractor for part of ‘the project then there {8 no
wgeneral® contractor on the same project because there is no
one who has contracted with the owner for the .entire project.
The person Who was the general contractor in your first
hypnthetical'sftuation‘would be simply a ®contractor® in your
gecond hypothetical, because he would be continuing to deal
directly with the owner but he would no longer be resporsible
for 100% of the work. ‘Por purposes of clarity we will
hereafter refer to thisg person as the ®principal contrsctor®,

onder old Tennessee.law the answer to your question
would have probably been that the owner'a direct contract with
a plumbing or electrical contractor would have ‘had no sffect on
the monetary limitations “counted against® the principal
contractor. The Tennessee courts used to look at the value of
the entire project to assessg whether or not an individual
contTactor was adequately licensed, regardless of the value of
+hat contractor’s individual and direct dealings with the
owner. The major case representing old law was Santi v, Crabb,
574 §.W.2d 732 {Tenn., 1978): Where the owner of a $105,000 .00
prodect did not use a general contractor and instead dealt -
directly with various different persons whoge gervices wvere
required for various separate portions of the project, the
ecourt held ‘that an unlicensed contractor who did sheetrock work
at a cost of $4,000 could not recover from the owner, because
the cost of the entire project exceeded the statutory limit.
Santi v. Crabb, Supra., At that time the licensing statute
Tovided that Lf the cost of the entire project exceeded
520,000 then any person, etc, engaged in any part of the
- construction guch as plumbing, heating, and so forth, and
contracting with the owner, ®"shall be treated as a general
contractor in his 1ine of work and :shall be required to have a -
‘license hereunder®, T.C,A. § 62-601 (1976}. -

» . The act wag amended in‘lQSOftb-drc the languageﬂwhith
- required any person dealing directly with ‘the owner to have a .
license, regardless of the value of his own specialty work, -

whenever the value of ‘the entire project exceeded $20,000. The'gfi

General Assembly .in 1980 rewrote the definition of

econtracting® to provide essentially as it does ‘today at § '
§2-6-102{1){A) (quoted above), and the General Assembly rewrote
§ 62-6-102(1)(B) to provide: : - L Tk

L . ' {ﬂ)"CQntzactihg’jéoes:no£ inciude¢
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{1} subecontracting, unless a subcontract
involves: :

(a) Pifty thousand dollars ($§50,000) or
more of electrical work:

(b} pifty thousand dollars ($50,000) or
more of plugbing'work; or

(¢} Fifty thousand dollars (§50,000) or
more of heating, ventilating or air
conditioning work.

wenn. Pub., Acts 1980, Ch. 652. The act was amended again in
1991 {effective 1/1/92) to substitute $25,000 for $50,000 in
T.C.A. §§ 62-6-102{(B}{i)(a)~(c). Tenn. Pub. Acts 1991, Ch.

The Tennessee supfeme Court'heét&'a seéond cage under
the game facts as in sanzi except that this second case arovse.
under the 1980 act. The Court reversed its holding in Santi

and held that those who have contracts to perform portions of .

larger projects, which portione do not exceed $50,000 (now
$25,000), are not regquired by this act to have a license reven
‘when the total cost of construction exceeds $50,000 {now
-~ $25,000)., Dewberry v. Curtis, 701 S.w.2d 612 {Tenn. 19835).
What this ‘means ls that the pertinent monetary valus for
"~ purposes of the contractor licensing statutes is the monetary
"~ valuye of each contractor's {or Subcontractor's) individual
- undertaking, not the value of the entire project. v

In ydur hypothetical, 184 the.p?ofe;t owne:vbonérécted"

xindividually with .an electrical and/or plumbing contractor, and

the principal contractor had no responsibility for supervising

" pr otherwise directing these specialty contractors, then -the

' yalue of the owner's contract({s) with the specialty"

- wwontractor{s) would be deducted from the value -of the entire
. project for purposes of assessing whether the principal |
" contractor was.adequately licensed. For example, let uy assume

again that this is a $5,000,000 project and that the principal

" contractor has a $1,000,000 limitation on his license,

" However, this time let us assume that the electrical wotk”i#i¥“

valued at $2,100,000, the plumbing work is. valued at: .
42,100,000, that the owner has contracted directly with an
electrical contractor and a plumbing contractor for their
specialties {each of whom ‘are adegquately licenged), and +h
" the owner hasg contracted. with the principal contractor
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gibilities in connection with the electrical or plumbing
then the value of each of their contracts would not be
rcounted against® the principal contractor when examining his
1{icense., The two $2,100,000 contracts would be subtracted from
the $5,000,000 value of the entire project and only $800,000
would be conasidered when assessing the monetary limitations of
the principal contractor. Because the principal contractor has
a monetary limitation of $1,000,000, there would be no problem

respon

with his license under this hypothetical.

However, the answer to your gquestion would be
different if the principal contractor in your hypothetical will
in Fact "supervise, superintend, oversee, direct, or in any

panner assume charge of® the vork of ‘the electrical and/or

plumbing contractor. If the owner is 'signing contracts with
the electrical and plumbing contractors just to get around the
financial limitations in the principal contractor's license, it
is the opinion of this Office.that the licensing board .and the
county would likely ®“count against® the principal contractor's
iicense the value of the specialty contractors’® work that the
principal contractor is in fact directing.

So far in this opinion we have bheen assuming that Lthe
property owner {8 not 2 “contractor® within the meaning of the
Act, However, a property owner can be congidered to be engaged
in *contracting®, bringing the owner/contractor within the

purview of the licensing requirements, i{f he is undertaking the
construction “for a fixed price, feeé, .commission, or gain of

whatever nature.® "MT.C.A. § 62-6-102(1}(x), and the act
states: : : o

. « « Any person; firm or corporation
engaged in ceontracting, including such B
person, firm or corporation ‘that engages in
the construction of residences .or dwellings
constructed on private property for the

- purpose of resale, lease, rent, oOr any other
similar purpose shall be reguired to submit

- evidence that he 1s gqualified to -engage in
_ contracting -and/er building, and shall be
- licensed. . . . o S

T.C.A. § 62-6-103(a)(1).

There are some exceptions in the Act addressed to the

owner /contractor situation. Any person, firm, or church ‘that

‘owns property and builds on it for individual use and not

resale, lease, rent, etc. ig .exempt from the licensing .
requirements, T/C.A., § 62-6-103(a)(2)(A}. ~In a large number
of counties {as defined by population), the licensing o
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requirements do not apply to undertaking in one's county of
residence to construct residences on private property for

purpose of resale, T.C.A. § §2-6-102(1)(B)(id). ﬁ

1f the owner ig undertaking the congtruction for

‘regale or rental of the property and ‘the owner does not cone

within the exceptions get out in T.C.A. § 62-6-102 as amended,
+hen the owner is a *contractor* for purposes of T.C.A. ¥
§ 62-6~101, et seq. and the owner 13 required to have & licens
and otherwige comply with the Act 4if the cost of the completed
project -exceeds $25,000. In such a case it ia the potential

buyer of the property on regale, &8 well as vendors and others
dealing with the owner/contractor, that the statute iz trying

to protect.

Where there .is an owner/contractor then the guestion
arises - are the specialty firms or individuals who contract
directly with the owner/contractor for a portion of the project
vgubcontracting® or “contracting® within the meaning of ‘the.
gubcontractor exemptions in T.C.A. §F 62~6~102(1)(B) of the
contractor licensing Statutes? It is the copinion of this
office that such a firm or dindividual would be *"subcontracting® .
within the meariing of the present licensing statutes, even
though this firw or individual is dealing directly with the
owner. In light of the 1980 and subsequent revisions to T.C.A
§ 62-6-103, the critical factor for determining who is ‘
*gubsontracting® is whether the person -or firm is -engaged to
perform -a limited aspect of a larger project. Dewberry v. .
curtis, supra., 701 S.W.2d at 614.1 <Consequently the specialt

. contractors {electrician, plumber, etc.) in your hypothetical
. would only be required to be licensed if the wvalue of the

1imited aspect for which .e¢ach is responsible exceeds $25,000.
om.C.A. S 62-6-102{1){(B). The principal contractor in your

hypothetical who is undertaking responsibility for everything
except the electrical and plumbing work 1s also deemed a
subcontractor 1f this principal contractor’s regpénaibilities
encompass only a portion of the project. The principal

“‘contractor would only have to obtain & license if the wvalue of
" the portion of the project for which he is responsible exceeds
~©$25,000. ©On the other hand, the owner/contractor would be

. required to have a license and ptherwise -comply with the &ct if

© the value of ‘the entire project exceeds $25,000. :

lalthough the Tennessee Supreme Court stated in Santi v. Crabb,

574 §.W.24 732 {Tenn. 1978) that an *owner® could not be a

scontractor,® the Court held in Dewberry that Santi is no
longer good law due to the 1380 statutory amendments,

Tt
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Where the owner contracts directly with the electrical
and/or plumbing contractor, and a *principal contractor® who is
responsible for. the rest, {t is our opinion the result @ill be
the same as discussed above even Iif the owner is deemed to be a
®asntractor,” €.9., because ‘the ptoject is being constructed
for resale., The principal contractor is deemed to be a
*gubcontractor® and the value of the portions of the Job for
which he has no responsibility are deducted from the value of
the entire project in order to determine whether the principal
contractor would or would not be exceeding the financial

-~ limitations of the principal contractor's license. On the
other hand, the owner/contractor would be required to have a
1icense and the value of the entire project could not exceed

the monetary limitations of‘thejouner/contractorfs license.

It is important to keep in mind that this opinion

- addresses the meaning of the terms "owner,® "contractor,” and

Tgubcontrackor® in the context of the Tennessee Contractors'
Licensing Act, T.C.A. §§ 62-6-101, et seq. and only in that
context. One should not assume that the same definitions apply
to legal questions outside licensing issues, Different
gstatutes have different objects, and sometimes the same Lern
used by the General Assembly will have different meanings in
different statutes, FPor example, the terms “owner,®
scontractor,® ®"subcontractor,® and "general contractor® have
somewhat different definitions in the lien .statutes, where the
main consideration is who is dealing directly with the owner
and who is a remote contractor. See Tenn, Atty. Gen. Op.

81-14 (February 4, 1981). ‘ ‘
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