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High School Transition Policy  
 

 
The Background:  
 
Tennessee students are asked to take many exams during their time in high school.  
In addition to teacher-prepared examinations, students also participate in the ACT or 
College Board suite of assessments, and in state administered end-of-course 
examinations in several courses.  Many of these same students take it upon 
themselves to enroll in additional course offerings that can lead to college credit.  The 
Board has been supportive of these efforts in the past and this support has helped add 
significantly to the number of students leaving high school with college transcripts in 
hand.   
 
Some high school courses that have end-of-course assessments are also offered as 
advanced high school or college courses.  The curricula of the different courses are not 
designed to be the same; an emphasis in one of the courses may receive less 
consideration in the substituting course.  The Board has recognized this and has a 
long history of supporting multiple curricular options for students.  Likewise, the 
Board has recognized that students who can be challenged at higher levels should not 
be penalized by being asked to take an end-of-course assessment for a course they 
have not taken.   
 
Section 8 of the Board’s High School Policy addresses Assessment of Learning, 
including end-of-course examinations.  In the past, the policy was been silent on how 
the exams will be treated for those substituting advanced high school courses for 
other courses that have associated state examinations.  This was true for dual 
enrollment, dual credit, Advanced Placement, International Baccalaureate and other 
programs that are designed to challenge students to reach beyond the basic required 
curriculum.  In the recent past the Board acted upon the issues of college level 
courses (dual credit and dual enrollment) and advanced high school courses (AP and 
IB) in separate actions and amended the High School Policy to exempt these students 
from the state end-of-course examinations.  The exemption language has created some 
confusion and disparity among schools districts.   The revisions to the policy at the 
end of “section e” seek to bring clarity to this issue.  The two paragraphs approved by 
prior Board action to address these issues have been combined into a single 
paragraph that makes explicit that students in these types of courses shall not be 
administered the state’s end-of-course examination. 
 
 
The Master Plan Connection:  
 
This item supports the SBE’s Master Plan by providing recommendations for a quality 
curriculum for all students.  
 



First to the Top Connection: 
 
This item supports the FttT assurances by helping increase the number of students 
participating in rigorous and relevant curriculum experiences. 
 
 
The Recommendation:  
 
The State Department of Education recommends the proposed amendments be 
adopted on final reading.  The SBE staff concurs with this recommendation.  
  



8. ASSESSMENT OF LEARNING  
 

Assessment will reflect the concept of teaching and learning as collaboration 
between teachers and students. Assessment will be an integral part of 
instruction. In addition to paper and pencil examination, assessment may 
include portfolios of student's work, performances, and demonstrations, as well 
as online assessments. Schools are encouraged to develop graduation 
requirements that include demonstrations of competency.  

 
Policy Implications:  
 
a. State and local assessments will measure higher order learning and 

accumulated complex accomplishments rather than testing samples of 
discrete skills.  

 
b. ACT’s Education Planning Assessment System (EPAS) (or equivalent 

College Board assessments) will be administered annually.  
 

• The EXPLORE test will be given to all eighth grade students in the 
fall. Schools will develop interventions for students who are not 
performing to the level needed to be on track to reach the ACT 
Readiness Benchmark.  

  
• The PLAN test will be given to all tenth grade students in the fall 

as a mid-point assessment of progress toward meeting the ACT 
Readiness Benchmark scores. The intervention plans for students 
who have not progressed sufficiently will be adjusted to better 
assist students to reach the ACT Readiness Benchmark scores.  

  
• The ACT test will be provided to all eleventh grade students. 

Schools should use the % of students meeting or exceeding each 
ACT Readiness Benchmark score as a measure of progress in their 
academic program.  
 

c. Schools will develop and use multiple means of student assessment. 
Schools are encouraged to use portfolios of student work, 
interdisciplinary projects and other demonstrations to document student 
progress throughout the four-year high school program. Multiple 
assessments could be embedded in regular courses.  

 
d. Writing will be a part of local school assessment in all subject areas; 

teachers will be trained in holistic scoring. All eleventh grade students 
will participate in the state writing assessment.  

 
e. End-of-course examinations will be given in English I, English II, English 

III, Algebra I, Geometry, Algebra II, U.S. History, Biology I, Chemistry and 
Physics. Further, the results of these examinations will be factored into 
the student’s grade at a percentage determined by the State Board of 
Education in accordance with T.C.A. §49-1-302 (2).  



• The yearly grade will be calculated by counting the teacher 
assigned grades for the course 75% and counting the end-of-
course test grade 25%. Before the first administration of the end of 
course tests the State Board of Education will develop and 
approve a schedule to allow for phasing up to the 25% weight for 
the test grade.  

 
• Students will not be required to pass any one examination, but 

instead students must achieve a passing score for the yearly grade 
in accordance with the State Board of Education’s uniform grading 
policy.  

 
• Students successfully completing college courses may, by RULE 

0520-01-03-.06(b), substitute earned college credits for high 
school credits.   
 

• Only students who are enrolled in a course with an associated 
end-of-course examination shall take the end-of-course 
examination. Students enrolled in a substituting course without 
an end-of-course examination explicitly tied to the state board of 
education approved curriculum content standards of that course 
shall not take an end-of-course examination.  This exemption 
applies to all substituting courses, including, but not limited to, 
Advanced Placement, International Baccalaureate, dual 
enrollment and dual credit courses. 
 

 


