
 

 

STATE OF TENNESSEE 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

 
May 10, 2021 

 

Opinion No. 21-06 

Territorial Limits on the Provision of Broadband and Other Utility Services by an Energy 

Authority 

QUESTION 

Is an energy authority allowed by state law to extend broadband, or other utility services, 

outside its electric service area? 

OPINION 

Generally, an energy authority may extend water and wastewater services outside its 

electric service area with the consent of any municipality or utility district into which service is to 

be extended. Tenn. Code Ann. §§ 7-36-107(a)(4)-(6). An energy authority may provide 

telecommunications service—which includes telephone, cable television, and Internet (broadband) 

service—only within its electric service area and with the permission of any other municipality 

located within its service area, into which service is to be extended.  Tenn. Code Ann. § 7-52-

601(a). 

ANALYSIS 

 The Municipal Energy Authority Act, Tenn. Code Ann. §§ 7-36-101 to -132 (“the Act”), 

authorizes an “associated municipality” to form, through an approved “certificate of 

incorporation,” an “energy authority” to provide various utility services.  An “associated 

municipality” is “a municipality that is located in a county having a population of three hundred 

thirty-five thousand (335,000) or less, according to the 2010 federal census or any subsequent 

federal census.”  Tenn. Code Ann. §§ § 7-36-102(2), -103(a).   

 

 An energy authority is authorized under Tenn. Code Ann. § 7-36-107(a)(3)–(6) to provide 

electric, water, wastewater, and “telecommunications” services.  Telecommunication services 

include telephone, cable television, and Internet (broadband) service.  Tenn. Code Ann. § 7-36-

102(20).  Tennessee Code Annotated § 7-36-107 imposes territorial limits on energy authorities 

that provide these utility services.   

 

 Electric Service 

 

An energy authority may be created only by a municipality that already “operates an 

electric system under the authority of chapter 52 of [title 7]; the municipality’s charter; or 

otherwise applicable law.”  Tenn. Code Ann. § 7-36-102(2).  The Municipal Electric Plant Law of 

1935, Tenn. Code Ann. §§ 7-52-101 to -135, grants to any “municipality” the power and authority 

to operate an “electric plant.”  “Municipality” is defined as “any county, metropolitan government, 
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incorporated city or town in the state of Tennessee.”  Tenn. Code Ann. § 7-52-102(10).  An 

“electric plant” is defined as  

 

generating, transmission, or distribution systems, together with all other facilities, 

equipment and appurtenances necessary or appropriate to any such systems for the 

furnishing of electric power and energy for lighting, heating, power or any other 

purpose for which electric power and energy can be used. 

 

Tenn. Code Ann. § 7-52-102(3).   

 

 Specifically, a municipality is authorized to 

 

[a]cquire, improve, operate and maintain within or without the corporate or county 

limits of such municipality, and within the corporate or county limits of any other 

municipality, with the consent of such other municipality, an electric plant and to 

provide electric service to any person, firm, public or private corporation, or to any 

other user or consumer of electric power and energy, and charge for the electric 

service.   

 

Tenn. Code Ann. § 7-52-103(a)(1) (emphasis added).  Although the 1935 Law authorizes 

municipalities to provide electric service, it also contemplates that municipalities may provide 

electric service under private acts, Tenn. Code Ann. § 7-52-133, and some systems have been 

created in that manner, see, e.g., Tennessee Pub. Serv. Co. v. City of Knoxville, 170 Tenn. 40, 91 

S.W.2d 566, 571 (1936); Nashville Elec. Serv. v. Luna, 185 Tenn. 175, 184, 204 S.W.2d 529, 532–

33 (1947). 

 
An energy authority is empowered  

 

[t]o acquire, construct, improve, furnish, equip, finance, own, operate, and maintain 

within or outside the corporate limits of the associated municipality, a system for 

the furnishing of electrical service and to provide electric service to any person, 

governmental entity, or other user or consumer of electric services within or outside 

the associated municipality. The system shall be operated as a financially separate 

system independent of, and financially separate from, the other utility systems of 

the authority, and, except to the extent the authority succeeds to the rights and 

powers of the municipal electric system, the authority shall not exercise any of the 

powers granted in this subdivision (a)(3) wholly or partly within the legal 

boundaries of an incorporated city or town or electric cooperative, except as 

allowed by law.  

 

Tenn. Code Ann. § 7-36-107(a)(3) (emphasis added).  If an energy authority succeeds to the rights 

and privileges of a municipal electric system, the territorial limits under which it must operate in 

providing electric service are determined based on the law under which the municipal electric 

system was created.  If the municipal electric system was created under the 1935 Law, the energy 

authority that succeeds it is authorized to provide service “within or without the corporate or 

county limits of such municipality, and within the corporate or county limits of any other 
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municipality, with the consent of such other municipality.”  Tenn. Code Ann. § 7-52-103(a)(1).  If 

the municipal electric system was created by private act, the energy authority that succeeds it is 

subject to the limitations, if any, set forth in the private act.    

 

If an energy authority does not succeed to the rights and powers of the municipality’s 

electric system, it is prohibited from “exercis[ing] any of the powers granted in [§ 7-36-107(a)(3)] 

wholly or partly within the legal boundaries of an incorporated city or town or electric cooperative, 

except as allowed by law.”1  Tenn. Code Ann. § 7-36-107(a)(3).  Since large portions of the 

unincorporated areas of the State are served by electric cooperatives, this provision puts definite 

limits on any expansion of electric service beyond an energy authority’s corporate boundary. 

   

 Water and Wastewater Service 

 

With regard to the provision of water and wastewater services, the Act does not limit an 

energy authority to the territory within which it provides electric service, although it does impose 

some restrictions.  For both water and wastewater services an energy authority is empowered  

 

[t]o acquire, construct, improve, furnish, equip, finance, own, operate, and 

maintain, within or outside the corporate limits of the associated municipality, a 

system for the furnishing of water service and to provide water service to any 

person, governmental entity, or other user or consumer of water services within or 

outside the associated municipality; provided, the system shall be operated as a 

financially separate system independent of, and financially separate from, the other 

utility systems of the authority and managed by the water division of the authority; 

and provided, further, the authority shall not exercise any of the powers granted in 

this subdivision (a)(4) wholly or partly within the legal boundaries of a utility 

district incorporated pursuant to the Utility District Act of 1937, compiled in 

chapter 82 of this title, or any other municipality, except to the extent the authority 

succeeds to the rights and powers of a municipal water system or except as allowed 

by law, without the consent of the governing body of such utility district or 

municipality.  

 

Tenn. Code Ann. § 7-36-107(a)(4) (emphasis added) (dealing with water service); see Tenn. Code 

Ann. § 7-36-107(a)(5) (using exactly the same language for wastewater service).   

 

 Thus, an energy authority may not provide water or wastewater service within the 

boundaries of a utility district or any other municipality without the consent of that other district 

or municipality.  But the statute does allow for the possibility that the already-existing water system 

to which the energy authority succeeds has expanded service beyond the municipality’s 

boundaries.  And, again, one situation in which the phrase “as allowed by law” may apply is 

through an intergovernmental agreement pursuant to the Interlocal Cooperation Act. 

  

 
1 For example, an intergovernmental agreement pursuant to the Interlocal Cooperation Act, Tenn. Code Ann. §§ 12-

9-101 to -112, might provide an exception “allowed by law.”   
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 Telecommunications, Including Internet, Services  

 

The Act limits the geographical scope of an energy authority’s telecommunications 

services by reference to a provision authorizing municipal electric plants to offer cable television 

and Internet service:  

 

Notwithstanding this chapter to the contrary, the authority shall be subject to the 

territorial limitations set forth in § 7-52-601 in the same manner and to the same 

extent as such limitations apply from time to time to a municipal electric system 

providing services pursuant to § 7-52-601.2 
 

Tenn. Code Ann. § 7-36-107(a)(6)(D).     

 

Tennessee Code Ann. § 7-52-601(a) states in relevant part: 

 

Each municipality operating an electric plant described in § 7-52-401 has the power 

and is authorized within its service area, under this part and on behalf of its 

municipality acting through the authorization of the board or supervisory body 

having responsibility for the municipal electric plant, sometimes referred to as 

“governing board” in this part, to acquire, construct, own, improve, operate, lease, 

maintain, sell, mortgage, pledge or otherwise dispose of any system, plant, or 

equipment for the provision of cable service, two-way video transmission, video 

programming, Internet services, or any other like system, plant, or equipment within 

or without the corporate or county limits of such municipality, and, with the consent 

of such other municipality, within the corporate or county limits of any other 

municipality.  

 

Tenn. Code Ann. § 7-52-601(a) (emphasis added). 

 

The overall focus of title 7, chapter 52, is on providing electric service.  The restrictions on 

providing other services are designed to safeguard the fiscal interests of electric power customers, 

as are many of the provisions governing electric service.  This supports the conclusion that the 

term “service area” refers to a municipal electric plant’s electric service area and not the area 

within which it provides telephone service as allowed by Tenn. Code Ann. § 7-52-401.  That it has 

been authorized to provide other services does not change or enlarge its “service area” for 

electricity, its primary reason for existence.3    

 

Tennessee Code Annotated § 7-52-608 states that part 6 of title 7, chapter 52, granting 

authority to provide Internet service, “supersedes any conflicting provisions of general law, private 

act, charter or metropolitan charter provisions.”  Under Tenn. Code Ann. §§ 7-52-601(a) and -608, 

therefore, no private act or charter provision is effective to allow an electric plant to provide cable 

 
2 The section referenced here, Tenn. Code Ann. § 7-52-601, relates to the offering by a municipal electric plant of 

cable television and Internet services but not to the offering of telephone service, which is separately authorized by 

Tenn. Code Ann. § 7-52-401. 
3 A municipal electric plant’s service area for electricity is established by the municipality’s election at various times 

to expand service as allowed by Tenn. Code Ann. § 7-52-103(a)(1). 

https://1.next.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1000039&cite=TNSTS7-52-601&originatingDoc=N766D87F08E4811E9A0DDE3FA1FED11A6&refType=LQ&originationContext=document&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Category)


 

5 

 

television or Internet service outside its electric service area.  Thus, if an energy authority replaces 

an existing electric system, no private act or charter provision related to that system can authorize 

the new entity to provide “telecommunications” services, including cable television and Internet, 

beyond the original entity’s electric service area.  And, since all energy authorities are created 

exclusively through the certificate process in Tenn. Code Ann. § 7-36-103(a), no private act or 

charter provision could authorize an energy authority to provide “telecommunications” services in 

an area beyond its own electric service area, under the referenced terms of Tenn. Code Ann. § 7-

52-601(a). 
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