
 
 

 
 
 

ADVISORY OPINION 07-03 
 
Interpretation of § T.C.A. 3-6-304(j)   
with respect to whether a lobbyist 
may sign campaign contribution 
checks to gubernatorial or legislative 
candidates in her capacity as the  
treasurer of a political action committee. 
 
INTRODUCTION: 
 
 The following Advisory Opinion is written in response to a request from Ms. Marylee A. Booth of 
the Tennessee Oil Marketers Association (“TOMA”) with regard to whether a lobbyist who is the  
Treasurer of a political action committee (“PAC”) may sign campaign contribution checks from the PAC to 
legislative officials and candidates. 
 
ANSWER:
 
 In response to the above question, the Tennessee Ethics Commission (“Commission”) concludes that 
Ms. Booth, in signing checks as the Treasurer of a PAC, is not making a prohibited campaign contribution. 
 
BACKGROUND: 
 

TOMA is a statewide trade association which is registered as an employer of a lobbyist.  TOMA is 
governed by a Board of Directors.  Ms. Booth is TOMA’s Executive Director and is registered as its in-
house lobbyist.  She also supervises the work of TOMA’s contract lobbyists.  Additionally, TOMA has a 
PAC, the Tennessee Oil Marketers Political Action Committee (“TOMPAC”), which is governed by a Board 
of Trustees that is separate from TOMA’s Board of Director.  Ms. Booth serves as TOMPAC’s Secretary and 
Treasurer and in that capacity signs checks distributing TOMPAC contributions to candidates.  

 
Contributors to TOMPAC may request that their contribution be earmarked for the contributor’s 

chosen candidate,  Unless the contributor makes such a specific request, the Trustees of the PAC determine 
the distribution of the contributions.  Ms. Booth may provide the Trustees advice and information about a 
contribution to a candidate, but the Trustees make the final decision regarding the distribution of 
contributions. 

 
DISCUSSION: 
 

May a lobbyist, in her capacity as the Treasurer of a political action committee and not in her 
individual capacity, sign campaign contribution checks to gubernatorial or legislative candidates? 
 

T.C.A. § 3-6-304(j) states: 
 

No lobbyist shall offer or make any campaign contribution, including in-kind contribution, to or on 
behalf of the governor or any member of the general assembly or any candidate for the office of 
governor, state senator or state representative. 



 
Accordingly, a lobbyist is prohibited from making campaign contributions. 
 
A political action committee, or probably more correctly, a “multicandidate political campaign 

committee” as defined in T.C.A. § 2-10-102(9) and (12), is an entity created by state law.  By definition, it 
consists of two or more individuals.  It has registration, disclosure and reporting requirements.   See T.C.A. § 
2-10-105.  It must have a Treasurer, and at least one officer besides a Treasurer, and all officers must be 
disclosed.  Tenn. Code Ann. § 2-10-105(e).  Once a committee receives a contribution, the money belongs, 
in the eyes of the law, to the committee; it is no longer the property of the person or entity that contributed it.  
When a committee makes a distribution, it is legally the committee’s contribution, not a contribution by the 
entities or individuals who collectively contributed to the committee. 

 
The law has a long history of recognizing the separateness between an individual and an entity.  An 

individual may be the sole shareholder of a closely-held corporation and, as long as proper formalities are 
observed, the individual and the shareholder are legally separate. 

 
The prohibition in T.C.A. § 3-6-304(j) applies to lobbyists in their individual capacities.  The fact that 

the Ethics Act recognizes the distinction between lobbyists on the one hand, and employers of lobbyists and 
multicandidate campaign committees on the other hand, is underscored by the fact that T.C.S. § 3-6-304(i) 
applies to employers and multicandidate campaign committees. 

 
When a person is acting in other than his or her individual capacity, i.e., is acting as a member, 

Treasurer or other officer, of a multicandidate political campaign committee, the prohibition in T.C.A. § 3-6-
304(j) does not apply. 

 
The Commission is mindful of Tennessee Attorney General’s Opinion 06-025, a copy of which is 

attached hereto as Exhibit A. 
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Office of the Attorney General 
State of Tennessee 

 Opinion No. 06-025 
 

February 6, 2006 
 

Lobbyist Campaign Donations 
 

Honorable Ulysses Jones, Jr. 
State Representative 
35 Legislative Plaza 
Nashville, TN 37243-0198 
 

QUESTION
 
Is an individual citizen who is employed in the lobbying profession prohibited from making donations to 
an individual, cause, or candidate? 
 

OPINION
 
Under current law, lobbyists may not contribute to a gubernatorial or legislative candidate during the 
regular annual session of the General Assembly. This Office has concluded that this statute is 
unconstitutional when applied to non-incumbent candidates for Governor and membership in the 
General Assembly. Lobbyists must also disclose political contributions of more than one hundred dollars 
to candidates for state and local office, officials in the legislative branch, and officials in the executive 
branch. 
 
The “Comprehensive Governmental Ethics Reform Act of 2006” (the “Reform Act”) bans lobbyist 
contributions to any candidate to the General Assembly or to any gubernatorial candidate. We think a 
court would conclude, however, that the ban is unconstitutional because it is not narrowly tailored to 
further a compelling state interest. 
 

ANALYSIS
 
This opinion concerns lobbyist donations to state candidates and referenda campaigns. The question is 
whether a citizen employed in the lobbying profession is prohibited from making such donations. We 
assume that your question addresses not only current law, but provisions governing these issues in the 
“Comprehensive Governmental Ethics Reform Act of 2006” (the “Reform Act”). Tenn. Code Ann. § 3-
6-108(i) provides: 

No lobbyist, employer of a lobbyist or multicandidate political campaign committee controlled by a 
lobbyist or employer of a lobbyist shall make a contribution to a candidate for the office of governor 
or member of the general assembly during the time that the general assembly is in a regular annual 
legislative session. 

 
Current law, therefore, prohibits a lobbyist from contributing to a gubernatorial or legislative candidate 
during the regular annual session of the General Assembly. This Office has concluded that this statute is 
unconstitutional when applied to non-incumbent candidates for Governor and membership in the General 
Assembly. Op. Tenn. Att'y Gen. 01-134 (August 29, 2001). This conclusion was based on the reasoning in 



Emison v. Catalano, 951 F.Supp. 714 (E.D. Tenn. 1996). That case has not been overruled or superseded 
within the jurisdiction of the United States Court of Appeals for the Sixth Circuit since that time. Lobbyists 
must also disclose political contributions of more than one hundred dollars to candidates for state and local 
office, officials in the legislative branch, and officials in the executive branch.  Tenn. Code Ann. § 3-6-
106(b)(2). Like all contributions, contributions by a lobbyist are also subject to the limits set forth in Tenn. 
Code Ann. § 2-10-302. 

 
*2 The Reform Act rewrites Tennessee statutes governing lobbyists. Under proposed Tenn. Code Ann. § 
3-6-304(j): 

No lobbyist, or any person acting on behalf of a lobbyist, shall offer or make any campaign 
contribution to or on behalf of the governor or any member of the general assembly or any candidate 
for the office of governor, state senator or state representative. 

The term “campaign contribution” means any contribution as defined by § 2-10-102(4). Proposed Tenn. 
Code Ann. § 3-6-301(5). The definition of “campaign contribution” under that statute includes a gift of 
money “or like thing of value,” but excludes volunteer services on behalf of a candidate or campaign 
committee. Tenn. Code Ann. § 2-10-102(4)(A). The ban, therefore, would not prevent a lobbyist from 
volunteering his or her services to a legislative or gubernatorial candidate. 
 
Under proposed Tenn. Code Ann. § 3-6-301(17), “lobbyist” means any person who engages in lobbying 
for compensation. “Lobby” means: 

to communicate, directly or indirectly, with any official in the legislative branch or executive branch 
for the purpose of influencing any legislative action or administrative action. “Lobby” does not mean 
communications with officials of the legislative or executive branches by an elected or appointed 
public official performing the duties of the office held; a duly licensed attorney at law acting in a 
representative capacity on behalf of a client appearing before an official of the executive branch for 
the purpose of determining or obtaining such person's legal rights or obligations in a contested case 
action, administrative proceeding, or rule making procedure; an editor or working member of the 
press, radio or television who in the ordinary course of business disseminates news or editorial 
comment to the general public; or an employee of a department, agency or entity of state, county or 
municipal government; provided, however, if the department, agency or entity employs, retains or 
otherwise arranges for lobbyist services by a contractor, subcontractor or other representative, who is 
not an employee of the department, agency or entity, then “lobby” includes communications by such 
representative. 

Proposed Tenn. Code Ann. § 3-6-301(15). “Compensation” means “any salary, fee, payment, 
reimbursement or other valuable consideration, or any combination thereof, whether received or to be 
received.” Proposed Tenn. Code Ann. § 3-6-301(7). “Influencing legislative or administrative action” 
means: 

promoting, supporting, influencing, modifying, opposing or delaying any legislative or 
administrative action by any means, including, but not limited to, the provision or use of 
information, statistics, studies, or analyses, but not including the furnishing of information, statistics, 
studies or analyses requested by an official of the legislative or executive branch to such official or 
the giving of testimony by an individual testifying at an official hearing conducted by officials of the 
legislative or executive branch. 

*3 Proposed Tenn. Code Ann. § 3-6-301(13). 
 
These definitions are very broad. Under these definitions, for example, an individual who is reimbursed 
for parking expenses incurred visiting the General Assembly to support any kind of legislation would be 
a “lobbyist.” That individual would be banned from making any political contribution in the 
gubernatorial or state legislative elections. The United States Supreme Court has stated that contribution 
limits are subject to a less rigorous standard of review than strict scrutiny. McConnell v. Federal 
Election Commission, 540 U.S. 93, 124 S.Ct. 619, 656, 157 L.Ed.2d 491 (2003). The Court found that a 
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contribution limit involving even “‘significant interference”’ with associational rights is nevertheless 
valid if it satisfies the “lesser demand” of being “‘closely drawn’ to match a “‘sufficiently important 
interest.”’ 124 S.Ct. at 656 (citations omitted). But, in this case, the ban on lobbyist contributions also 
burdens the right of an individual to lobby for compensation. That activity is also protected by the First 
Amendment. Op. Tenn. Att'y Gen. 05-054 (April 20, 2005). The ban, therefore, must be narrowly 
tailored to further a compelling state interest. 
 
The ban in the Reform Act may be found unconstitutionally overbroad on several different grounds. 
First, it extends to contributions to candidates, as well as to officials in office. In Emison v. Catalano, 
951 F.Supp. 714 (E.D. Tenn. 1996), the United States District Court for the Eastern District of 
Tennessee found that a ban on campaign contributions during a legislative session was unconstitutional 
to the extent it applied to non-incumbent candidates for the legislature. The Court found the statute did 
not provide the least intrusive means of achieving the elimination of political corruption, “because [it] 
deprive[s] nonincumbents, who are not subject to corrupting quid pro quo arrangements in the same way 
as are sitting legislators, of any means to counterbalance incumbents' advantage of ‘virtually unlimited 
access to the press and free publicity merely by virtue of the public forum they are privileged to 
occupy.”’ 951 F.Supp. at 723 (citations omitted). 
 
Since Emison was decided, at least three courts have upheld statutory schemes limiting lobbyist 
contributions to both officeholders and candidates for those offices. For example, the United States 
Court of Appeals for the Fourth Circuit has upheld a state statute preventing members of and candidates 
for the General Assembly and the Council of State from soliciting lobbyists or political committees 
employing lobbyists while the General Assembly was in session. North Carolina Right to Life, Inc. v. 
Bartlett, 168 F.3d 705 (4th Cir. 1999), cert. denied, 528 U.S. 1153, 120 S.Ct. 1156 (2000). In that case, 
however, the Court accepted the argument that lobbyists might attempt to influence current officeholders 
by making contributions to their challengers. The Court in Emison expressly rejected that argument. 
 

*4 Two other opinions are partly based on the reasoning that the ban prevents lobbyists from appearing to 
purchase the interest of candidates before they are elected to office. But, each of these bans is narrower in 
scope than that imposed by the Reform Act. The United States District Court for the Eastern District of 
California upheld a statute prohibiting contributions by certain lobbyists to state officeholders or candidates 
if the lobbyist is registered to lobby the agency for which the officeholder works or for which the candidate 
seeks election. Institute of Governmental Advocates v. Fair Political Practices Commission, 164 F. Supp.2d 
1183 (E.D. Cal. 2001). 
The Court rejected the argument that the ban was overly broad because it banned contributions to candidates. 
The Court pointed out that the statute prohibited contributions by lobbyists, if the lobbyist is registered to 
lobby the office for which the candidate seeks election, “that is, to those persons the lobbyist will be paid to 
lobby.” 164 F.Supp.2d at 1190 (emphasis in original). The Court also emphasized that the ban was not overly 
broad because state regulations narrowed the term “lobbyist” to include an individual who in any calendar 
month spent one third of the time for which he or she was compensated in direct communication with 
qualifying officials. The Court distinguished its earlier ruling finding a similar ban unconstitutional because 
it noted that regulations in effect at that time included a broader definition of “lobbyist.” 164 F.Supp. at 
1190. The Court concluded that the state had a legitimate interest in avoiding the potential for corruption and 
the appearance of corruption “that could occur if lobbyists, whose continued employment depends on their 
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success in influencing legislative action, are allowed to make campaign contributions to the very persons 
whose decisions they hope to influence.” Id. at 1194-95. 
 
The Supreme Court of Alaska has also upheld a statute barring registered lobbyists from contributing to 
legislative candidates in districts outside the district in which the lobbyist is eligible to vote. State v. Alaska 
Civil Liberties Union, 978 P.2d 597 (Alaska 1999), cert. denied, 528 U.S. 1153, 120 S.Ct. 1156, 145 L.Ed.2d 
1069 (2000). The statute in that case defined lobbyists to include a person “if a substantial or regular portion 
of the activities for which the person receives consideration is for the purpose of influencing legislative or 
administrative action,” as well as any person representing himself or herself as engaging in influencing 
legislative or administrative action as a profession. 978 P.2d at 617. The Court cited evidence that lobbyist 
contributions corrupted or appeared to corrupt the legislative process. The Court also found that, by 
contributing the maximum amount allowed to many different legislative campaigns, a lobbyist could create 
“a very real perception of influence-buying.” Id. at 619. The Court found that the out-of district ban “draws a 
logical compromise between lobbyists' private rights and their professional obligations.” Id. 
 
*5 In light of Emison, it is not clear whether a court in Tennessee would agree with the arguments advanced 
in Alaska and California to support a ban on contributions to candidates. Further, the ban imposed under the 
Reform Act applies to a larger class of individuals than any of the bans upheld in these cases. The Reform 
Act ban applies to any individual who receives any compensation to influence state legislative or 
administrative action. The ban, therefore, includes a broad range of individuals who do not earn a living from 
lobbying and whose financial stake in “influence-buying” may be negligible. Yet these individuals are 
completely banned from contributing money to any Tennessee legislative or gubernatorial candidate. By 
contrast, the California and Alaska bans included only lobbyists who received a substantial amount of their 
full compensation for lobbying activities, or who held themselves out as professional lobbyists. For this 
reason, we think a court would find that the ban under the Reform Act is unconstitutional because it is not 
narrowly tailored to further a compelling state interest. 
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